05:49:51 22.05.2024
Stiri

Cele mai reprezentative organizații neguvernamentale din R. Moldova se declară împotriva schimbării sistemului electoral până la alegerile din 2018

Politică 08.03.2017 11:33 Vizualizări1398 Autor: Ziarul National
Cele mai reprezentative organizații neguvernamentale din R. Moldova se declară împotriva schimbării sistemului electoral până la alegerile din 2018


Excluderea carențelor din actuala legislație electorală și nu modificarea sistemului în unul uninominal, așa cum propune principalul partid de la guvernare.

Asta solicită 18 organizații neguvernamentale din R. Moldova care au semnat un apel expediat președintelui Parlamentului Andrian Candu.

Pavel Postică de la „Promo-Lex” a declarat, ieri, într-o conferință de presă că, în februarie curent, societatea civilă a trimis o solicitare la Parlament privind eliminarea carențelor din legislația electorală, depistate în cadrul mai multor monitorizări, și a primit un răspuns de la Andrian Candu prin care i se cerea să delegheze reprezentanți în grupul de lucru care urma să se ocupe de modificarea legislației electorale. Numai că, pe 1 martie curent, același Candu a anunțat public faptul că grupul respectiv se va ocupa și de modificarea sistemului electoral.

CITIȚI și Modificările la legislația electorală, puse la cale de autorități: Comisia de la Veneția are trei CONDIȚII

Potrivit lui Postică, societatea civilă nu va participa „în niciun caz” la schimbarea sistemului electoral până la alegerile din 2018.

„Organizațiile semnatare își arată deschiderea de a participa plenar la lucrările grupului de lucru doar în condițiile în care, în procesul de activitate a acestuia, nu se va discuta modificarea sistemului electoral. Doar după stabilirea consensului menționat și excluderea carențelor legislative pot fi inițiate discuții, bazate pe studii și analize temeinice cu privire la oportunitatea, necesitatea și modalitatea modificării sistemului electoral din Republica Moldova. În acest sens, organizațiile semnatare consideră că, astfel de discuții pot fi inițiate doar după alegerile parlamentare din toamna anului 2018, cu aplicare pentru alegerile parlamentare ordinare din anul 2022”, se arată în apelul societății civile.

În cazul în care Parlamentul dorește să combine activitatea grupului de lucru în vederea ajustării legislației electorale și modificarea sistemului electoral sau discutarea exclusivă a acestui ultim subiect, delegații organizațiilor semnatare își rezervă dreptul de a boicota activitatea grupului de lucru și de a-și face publică poziția.

„Unele ONG-uri invitate la dezbateri anunță că nu vor să discute o inițiativă care reflectă dorința a 80% din alegători. Eu cred ca acest proiect trebuie dezbătut public, ca cetățenii sa audă argumentele pro și contra. Chiar dacă este de neînțeles, decizia anumitor ONG-uri de a boicota discuțiile publice va fi respectată. Însă proiectul va fi supus dezbaterilor publice, va fi prezentat cetățenilor, pentru că așa se procedează într-o societate democratică și exact aceasta au cerut anterior cei care astăzi anunță boicotarea discuțiilor. Și fac anunțul prin discursuri izbitor de asemănătoare cu cele ale anumitor partide politice”, a răspuns Candu pe Facebook la apelul celor mai reprezentative ONG-uri din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md