21:46:29 20.06.2018
 
Stiri

Cele mai frecvente MITURI despre anxietate

Știri 17.07.2017 07:30 Vizualizări816 Autor: Ziarul National
Cele mai frecvente MITURI despre anxietate Sursa: ziare.com
Psiholog Carmen Ilea

Se întâmplă foarte des ca persoanele cu anxietate să îşi facă griji suplimentare legate de consecinţele pe care anxietatea extremă (atacul de panică) le poate avea. Printre acestea se numără teama de a înnebuni, pierderea controlului, atacul de cord sau alte probleme de sănătate grave. Aceste credinţe amplifică starea de anxietate şi apare aşa-numita frică de frică.

Teama de a înnebuni

Persoanele cu anxietate şi îndeosebi persoanele cu atac de panică când trăiesc senzaţiile intense din atacul de panică se gândesc că acestea sunt semnele unor probleme mentale mai grave precum schizofrenia.

Atacul de panică şi schizofrenia sunt foarte diferite şi ca debut, dar şi ca manifestare. Persoanele cu schizofrenie au idei delirante, halucinaţii, gânduri şi manifestări verbale dezarticulate. Sentimentul de vid mental prezent în atacul de panică este diferit de simptomele schizofreniei. Apare în mare parte din cauza hiperventilației.

Teama de a pierde controlul

Panica pe care unii oameni o trăiesc le da impresia că sunt capabili să facă lucruri ciudate, că vor acţiona necontrolat: fie le e teamă că vor paraliza şi nu se vor mai putea mişca, fie că vor avea impulsul să-i rănească pe ceilalţi, să ţipe sau să vorbească urât.

Reacţia de fugă-atac care se activează în răspunsul de panică pregăteşte corpul să facă faţă unui pericol fie prin confruntare/atac, fie prin fugă/evitare. Acest răspuns produce o descărcare puternică de adrenalină care nefiind folosită în acest scop de apărare determină o stare de agitaţie, confuzie şi dificultăţi de concentrare, lucrurile nepărând reale. Acest răspuns nu afectează capacitatea de a gândi şi a funcţiona normal. Persoanele pot decide cum să reacţioneze ca răspuns la panică: să rămână pe loc sau să iasă din situaţie.

Teama de atac de cord

Unele senzaţii din timpul atacului de panică precum: durere în piept, furnicături ale mâinilor, tăierea respiraţiei pot determina persoana să creadă că va avea un atac de cord sau accident vascular.

Aceste senzaţii sunt, de fapt, simptome ale reacţiei fugă-atac şi sunt diferite de cele specifice afecţiunilor cardiace; acestea sunt de obicei asociate cu efortul fizic şi dispar mai repede decât cele din atacul de panică, care pot să apară oricând, nu numai la efort fizic.

Dacă în urma unui consult medical se face electrocardiograma (prin care se măsoară schimbările electrice ale inimii), atunci se va confirma că atacurile de panică nu sunt declanşate de o boală de inimă. În bolile cardiace se observă schimbări evidente în activitatea electrică a inimii, în timp ce atacul de panică determină numai o creştere a ritmului cardiac.

Psiholog Carmen Ilea

Sursa: ziare.com

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2018 09:37 Ziarul National Aleea Clasicilor de sub peretele unui...

15.06.2018 09:38 Nicolae Negru Ceva nu se leagă în „strategia de rec...

11.06.2018 15:31 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Gaudeamus și Carol ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioasă decizia Curții Constituționale din 4 iunie prin care a fost anulată Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989, care îi oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare”?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md