13:57:54 19.05.2024
Stiri

Cea mai mare AMENINŢARE pentru Vladimir Putin. Omul care îl poate DISTRUGE

Știri 05.03.2017 18:15 Vizualizări7038 Autor: Ziarul National
Cea mai mare AMENINŢARE pentru Vladimir Putin. Omul care îl poate DISTRUGE


O provocare în plus la adresa luptei pentru putere care se dă în Rusia, în prezent, ar putea veni din partea Dumei de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, în contextul în care preşedintele acestui for, Vyacheslav Volodin, pare că face paşi importanţi în consolidarea autorităţii sale, se arată într-o analiză Stratfor.

Legislativul Rusiei ar putea reprezenta următoarea ameninţare la adresa luptei pentru putere care a cuprins Kremlinul în ultimii trei ani. Asta în contextul în care camera inferioară a Parlamentului rus a fost consecventă în ultimii 17 de ani, de când preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se află la putere, acţionând în vederea sporirii legitimităţii liderului de la Kremlin şi fiind ţapul ispăşitor al reformelor dure adoptate.

Confruntându-se cu contestări în creştere din partea elitei politice de la Kremlin, a liderilor regionali ai Rusiei, dar şi din partea publicului larg, Putin şi-a întărit autoritatea asupra legislativului prin impunerea unor măsuri pentru a fi adoptate care îi erau necesare pentru a-şi securiza controlul politic. Însă, potrivit unui raport al "Carnegie Moscow Center", se pare că puterea sa ar fi fost diminuată odată cu punerea în funcţie a lui Vyacheslav Volodin.

Oamenii lui Putin

La scurt timp după ce Putin a preluat puterea ca prim-ministru în 1999, partidul său (n.r - Rusia Unită) s-a clasat pe locul doi în alegerile parlamentare, după Partidul Comunist. Cursa a fost strânsă, însă performanţa Partidului Rusia Unită l-a ajutat pe Putin să câştige preşedinţia la două săptămâni după. La următoarele alegeri, care au avut loc în 2004, partidul şi-a securizat controlul total al legislativului. Victoria i-a oferit lui Putin mandatul de care avea nevoie pentru a consolida ţara, din punct de vedere politic, economic, social şi din punctul de vedere al serviciilor de apărare.

La următoarele alegeri din 2007, Kremlinul s-a asigurat că votul va susţine performanţa Partidului Rusia Unită pentru a legitima alegerea lui Putin de a face schimb cu prim-ministrul Dmitri Medvedev în anul următor. Însă tentativa Kremlinului de a manipula alegerile din 2011-2012, combinată cu decizia lui Putin de a reveni la conducerea statului, s-a lovit de ostilitatea electoratului rus. Ruşii au ieşit în stradă ducând la formarea celor mai mari proteste din istoria Rusiei post-sovietice şi forţând Kremlinul să cedeze în faţa publicului disident pentru prima dată de la preluarea puterii de către Putin.

Cu toate acestea, Moscova a recurs din nou la interferenţa în procesul electoral din septembrie 2016, chiar dacă nu la fel de făţiş. Preşedintele avea nevoie de o tranziţie lină, fără proteste semnificante, pentru a demara procesul de schimbări drastice în administraţia sa şi în sistemul legal din Rusia. Deşi Putin se menţine sus în sondaje, nemulţumirea publică creşte pe fondul înrăutăţirii situaţiei economice şi politizării excesive. Între timp, Putin a devenit din ce în ce mai îngrijorat cu privire la provocările care îi pot ameninţa autoritatea. Prin urmare, Kremlinul a luat măsuri pentru a preveni instalarea unui climat de instabilitate.

Crearea unui "monstru"

Putin avea, însă, nevoie de un lider puternic şi loial la conducerea Dumei de Stat pentru a trece aceste schimbări prin legislativ. La acel moment, l-a numit pe Vyacheslav Volodin în funcţia de preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului. Volodin este cunoscut pentru administrarea pricepută a situaţiilor politice tensionate. De fapt, Putin l-a adus, în 2012, pentru funcţia de prim-ministru pentru a calma furtuna pe care votul măsluit de la parlamentare şi protestele masive au creat-o.

Volodin s-a străduit să parvină în rândurile elitei de la Kremlin, neavând însă influenţa pentru a reuşi. În mod normal, având în vedere funcţia deţinută, nici nu ar fi reuşit, însă graţie determinării lui Putin pentru adoptarea legislaţiei necesare necesară consolidării autorităţii sale, funcţia lui Volodin a început să capete din ce în ce mai multă importanţă.

În prezent, Volodin a înregistrat paşi importanţi înspre a-şi asigura puterea în următoarea legislatură, întărind dispoziţiile în materie de procedură şi legislaţia sub conducerea sa. În plus, acesta s-a poziţionat cu un intermediar între oficialii guvernamentali şi parlamentarii, ceea ce i-a dat puterea să blocheze dialogul sau să grăbească anumite propuneri în funcţie de dorinţa proprie.

Un alt competitor?

Acţiunile lui Volodin accentuează un trend devenit cunoscut pentru Putin. În ultimii ani, cele mai puternice figuri ale Kremlinului au jonglat pentru poziţii cât mai sus puse, deseori sfidându-l pe preşedinte. În 2016, preşedintele gigantului petrolier Rosneft, Igor Sechin, a acţionat pe la spatele liderului rus pentru a obţine un pachet de acţiuni la firma rivală Bashneft. Totodată, acesta a ignorat ordinele lui Putin pentru a-şi vinde parte din acţiunile companiei către o listă cu cumpărători aprobată de liderul de la Kremlin şi le-a vândut, în schimb, unor parteneri.

Totodată, preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadyrovm, a criticat pe reţelele de socializare iniţiativa ministrului de Finanţe de a tăia subvenţiile federale acordate regiunii sale. Şi Sergey Chemezov, preşedintele conglomeratului de stat Russian Technologies, a început să cumpere diverse întreprinderi din industria apărării pentru a se asigura că firma sa este infiltrată peste tot, acţiune pe care Putin a încercat să o prevină în trecut.

Aceste manevre au fost neaşteptate, în contextul în care Sechin, Kadyrov şi Chemezov sunt cele mai puternice figuri din Rusia şi pentru aproximativ 20 de ani, au stabilizat putererea Kremlinului, chiar dacă uneori au ignorat ordinele lui Putin. Cu toate acestea, liderii politici din linia a doua şi a treia au început să devieze de la parcursul impus de la Kremlin. Mulţi lideri ai guvernelor regionale, împovăraţi de datorii, au început să îşi manifeste din ce în ce mai des opoziţia. Mai mult, un număr semnificativ a eliminat structurile guvernamentale locale pentru a-şi asigura puterea. Pentru a ţine sub control situaţia, Putin a demis şase lideri regionali în ultimele trei săptămâni.

Cu toate că Volodin este unul dintre oamenii loiali lui Putin, el ar putea la fel de uşor să schmbe macazul odată ce a căpătat suficientă putere, la fel cum au făcut-o şi alţi membri ai elitei politice. Pentru liderul de la Kremlin, acest lucru ar putea însemna un dezastru. Ultimul lucru de care Putin are nevoie este un alt rival cu greutate, cu atât mai mult cu cât ameninţările la adresa autorităţii sale continuă să crească.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 407 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 405 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md