00:51:19 02.05.2024
Stiri

Ce se va întâmpla cu DATORIILE pe care le are R. Moldova față de „Gazprom”: „MoldovaGaz prestează un serviciu de legalizare a activității „Gazprom” pe malul stâng al Nistrului”

Economie 23.02.2017 17:00 Vizualizări1795 Autor: Ziarul National
Ce se va întâmpla cu DATORIILE pe care le are R. Moldova față de „Gazprom”: „MoldovaGaz prestează un serviciu de legalizare a activității „Gazprom” pe malul stâng al Nistrului”


Datoriile S.A. „Moldovagaz” față de „Gazprom” s-au acumulat din cauza managementului corporativ vicios al întreprinderilor care au administrat sistemul de gaze în R. Moldova și cu acceptul tacit al factorilor decizionali de la Chișinău, este de părere fostul director al Agenției Naționale de Reglementări în Energetică, actualmente expert al IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov.

Potrivit acestuia, schema contractuală prin care gazele naturale sunt livrate în regiunea transnistreană duce inevitabil la acumularea continuă a acestor datorii. „Înainte de a căuta soluții pentru stocul datoriilor acumulate până în prezent, trebuie oprită acumularea datoriilor, inclusiv pe malul stâng la Nistrului”, a spus Parlicov în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

În opinia expertului, schema contractuală prin care S.A.„Moldovagaz” procură gaze naturale pentru regiunea transnistreană, în pofida faptului că marfa rămâne neachitată, ne-a fost impusă sub pretextul că R. Moldova nu recunoaște independența regiunii din stânga Nistrului, respectiv compania trebuie să achiziționeze gaze naturale pentru întreaga țară.

„E ca și cum am cumpăra gaz ca stat, nu ca agent economic. Este o logică vicioasă. Formula de achiziție a gazului și pentru malul stâng reprezintă o subvenție oferită de „Gazprom” regiunii din stânga Nistrului, prin intermediul S.A. Moldovagaz”, este concluzia fostului director ANRE.

În același context, sursa citată este convinsă că „MoldovaGaz” prestează un serviciu de legalizare a activității „Gazprom” pe malul stâng al Nistrului, aducând subvențiile respective într-un spațiu juridic recunoscut la nivel internațional.

„O parte din bani este direcționată pentru susținerea „bugetului” regiunii separatiste, iar alată parte – la subvenționarea consumatorilor, inclusiv pentru C.T.E. „Moldovenească” de la care procurăm energie electrică. Chiar dacă, formal, energia electrică produsă în regiunea transnistreană este relativ ieftină, dacă s-ar lua în calcul și datoria care se acumulează față de „Gazprom”, aferentă producerii energiei respective, atunci prețul ar fi de câteva ori mai mare. Astfel, competitivitatea centralei trebuie privită în contextul datoriei pentru gazele naturale”.

Expertul a concluzionat că din datoriile aferente consumului gazelor pe malul drept al Nistrului, în mărime de circa 500 de milioane de dolari, circa 200 de milioane ar putea fi recuperați prin tarife, în mod legitim. Celelalte circa 300 de milioane de dolari ar fi trebuit să și le asume acționarii, care se fac responsabili de acumularea acestor datorii, tolerând deturnarea de fonduri din partea managementului întreprinderilor din sector.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio „Europa Liberă”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md