06:15:13 21.09.2017
Stiri

GATA cu jafurile bancare? Ce prevede NOUA Lege privind activitatea băncilor din R. Moldova, elaborată împreună cu experți ai UE

Economie 17.07.2017 14:00 Vizualizări1597 Autor: Ziarul National
GATA cu jafurile bancare? Ce prevede NOUA Lege privind activitatea băncilor din R. Moldova, elaborată împreună cu experți ai UE

Crime de genul furtului miliardului ar putea fi prevenite. Cel puțin, așa promit autorii proiectului Legii privind activitatea băncilor, aprobat săptămâna trecută în prima lectură de Parlament.

Documentul își propune să dezvolte instrumente de supraveghere necesare pentru prevenirea și minimizarea unor eventuale deficiențe din activitatea băncilor la etape incipiente.

Proiectul prevede crearea unui cadru de guvernanță corporativă în bănci, dar și introducerea unui șir de cerințe noi pentru evaluarea și cuantificarea riscurilor de către acestea.

Astfel, BNM ar putea acorda licență de activitate unei bănci numai după ce aceasta va prezenta informația privind acționarii direcți și indirecți ai instituției, inclusiv beneficiarii reali, și se va convinge că banca poate administra „prudent și sănătos” interesele deponenților și ale altor creditori.


„Un sistem bancar mai bine gestionat și mai bine supravegheat oferă în ultimă instanță și o mai mare siguranță deponenților și consumatorilor. Acest proiect de lege este rodul muncii de doi ani a echipei Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și a experților europeni din cadrul unui proiect de asistență tehnică, având ca scop perfecționarea legislației bancare naționale conform celor mai bune practici internaționale privind activitatea de licențiere, reglementare și supraveghere a băncilor ”, a declarat viceguvernatorul BNM, Cristina Harea, ca în Parlament.

Proiectul legii armonizează legislația bancară a R. Moldova cu standardele și principiile internaționale și a fost elaborat cu finanțarea UE, în cadrul proiectului Twinning.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2017 12:20 Nicolae Negru Lupul sătul al propagandei ruse și oa...

18.09.2017 09:00 Nicolae Negru Să tragem o linie, răspuns lui Consta...

15.09.2017 09:17 Nicolae Negru „Stataliștii” care demolează „statali...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că UE trebuie să revizuiască Acordul de asociere și să suspende finanțarea R. Moldova, după aprobarea sistemului electoral mixt?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md