17:20:54 16.05.2024
Stiri

BOMBE în R. Moldova

Social 01.02.2015 09:32 Vizualizări2660 Autor: Galina Munteanu


BOMBE în R. Moldova

Al Doilea Război Mondial // În ultimii ani, geniștii Armatei Naționale au neutralizat peste șapte mii de obiecte explozive. Cele mai multe dintre acestea au fost depistate în raionul Ștefan Vodă

Munca geniștilor din R. Moldova pare să nu se mai termine. Deși, de la an la an, numărul obuzelor descoperite este în scădere, uneori te mai poți împiedica de vreun obuz prin satele din R. Moldova. Specialiștii în domeniu ne dau asigurări că acestea nu sunt periculoase, atâta timp cât nu sunt atinse.

Explozibil în grădină

Una dintre cele mai răsunătoare descoperiri a fost cea din satul Lazo din raionul Ștefan Vodă. În luna aprilie 2014, un locuitor de aici a descoperit în gospodăria sa, în timpul unor lucrări agricole, 25 de bombe de producție germană din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu peste 400 de obiecte explozibile a stat în gospodăria sa și un locuitor din satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă. Gospodarul susține că nu a știut nimic și nici nu a bănuit ce se află ascuns sub pământ în curtea casei sale. Și acestea erau de producţie sovietică, din timpul războiului de la mijlocul secolului trecut.

„Nu mi-a fost frică, pentru că nu știam că sunt acolo. Atât timp cât nu le atingi, nu sunt periculoase”, afirmă gospodarul din Ștefan Vodă. Bărbatul ne spune că cel mai mult îi este frică atunci când efectuează diferite lucrări agricole în câmp. „Doamne ferește, nu dă Doamne să dăm cu plugul peste ele. În rest, cum am stat atâția ani și nu am știut nimic, poate ne-a feri Cel de Sus de vreun necaz”, adaugă gospodarul.

Obiecte explozibile – pericol pentru cetăţeni?

Specialiștii în domeniu susțin că orice persoană se expune pericolului în cazul descoperirii unor obiecte explozibile, fie că e vorba de cartuşe, proiectile, bombe, mine, grenade etc. Deşi acestea sunt foarte vechi şi prezintă un grad avansat de degradare, componentele lor sunt de regulă active, iar manipularea necorespunzătoare duce la explozii instantanee.

„Am avut cazuri când cetățenii au descoperit unele obiecte explozive și nu au sesizat oamenii legii, dar s-au apucat ei singuri să le dezamorseze. Drept consecință, au avut de suferit, unii chiar au decedat. Unul din aceste cazuri a avut loc în anul 2010 în satul Leuntea, raionul Căușeni. Patru persoane au decedat, inclusiv doi copii, după ce un bărbat a încercat să dezamorseze un obiect explozibil găsit. Asemenea cazuri au fost și în alte localități. Le recomandăm cetățenilor ca, atunci când se întâmplă să găsească vreun obiect explozibil, să nu încerce în niciun caz să-l neutralizeze. Trebuie să cheme specialiștii în domeniu”, ne-a spus comandantul interimar al Secției geniu din cadrul Comandamentului Forțe Terestre al Armatei Naționale, Serghei Chilivnic.

Ștefan Vodă și Căușeni, cele mai „minate” localități

Potrivit datelor Armatei Naționale, cele mai multe obiecte explozibile au fost depistate și neutralizate în anul 2011. În acel an, geniștii au dezamorsat 2 267 de obiecte explozibile. Marea majoritate a acestora au fost depistate în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni și Anenii Noi. Din numărul total al obiectelor explozive nimicite în acel an, 97 la sută au fost din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, iar alte trei procente - din timpul conflictului armat de pe Nistru.

Până în anul 2014, numărul obiectelor explozive depistate prin ogrăzile gospodarilor din R. Moldova a fost în scădere. Astfel, dacă în anul 2012 au fost lichidate 2 171 de obiecte explozive, în anul 2013 – 1 816, iar în anul 2014 – 1 135 de obiecte explozive.

„Cea mai mare cantitate de muniţii în anul trecut a fost depistată în satul Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni, în luna martie. Aici au fost lichidate 37 de bombe de aruncător de mine, calibru 82 mm, care datau din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un alt lot de muniţii a fost distrus, în luna aprilie a aceluiași an, în pădurea de lângă satul Mingir, raionul Hânceşti. Acolo, echipa de genişti a identificat 24 de bombe de la aruncător, calibru 81 mm, trei mine antitanc şi antipersonal, patru lovituri de aruncător de grenade, un proiectil de artilerie, calibru 100 mm, o grenadă de mână F-1, două grenade antipersonal şi antitanc. Toate obiectele explozive erau din cel de-al Doilea Război Mondial. Și în municipiul Bălți au fost depistate 30 de obiecte explozive. Acestea au fost găsiteîn curtea unui depozit, din apropierea Gării Bălţi-Slobozia”, ne-a spus locotenent-colonelul Serghei Chilivnic.

În anul trecut, geniștii au intervenit în localităţile din raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Ungheni, Criuleni, Cantemir, Anenii Noi, Hânceşti şi Teleneşti.

Ion Roșca, istoric

„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au avut loc, la prima etapă, lupte uniforme pe întreg teritoriul R. Moldova. Totuși, în perioada desfășurării Operațiunii Iași-Chișinău, bătăliile au fost concentrate în regiunea municipiului Chișinău și a raionului Anenii Noi. Aici am putea găsi și cele mai multe obiecte explozive. Trebuie să spunem că, în perioada 1992-1993, în urma conflictului armat din stânga Nistrului, a avut loc o misiune de curățare a teritoriului R. Moldova de obiecte explozive. Chiar dacă au rămas, acestea sunt foarte puține”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md