20:16:56 04.05.2024
Stiri

Atenție la ochișorii copiilor!

Social 19.04.2014 13:00 Vizualizări2789 Autor: Tatiana Scutaru
Atenție la ochișorii copiilor! Sursa: opticalvisa.ro


Precauție // Medicii oculiști dau alarma: 3 din 10 pacienți care vin în cabinet să le ceară ajutor sunt copii. Micuții se plâng că nu văd la depărtare, iar specialiștii dau vina pe ignoranța părinților și pe noile tehnologii, care îi țin pe copii cu ochii pironiți în ecrane ore întregi

Potrivit ultimelor date oferite de Centrul Național de Management în Sănătate, numărul copiilor care suferă de diferite tulburări ale vederii crește simțitor de la an la an. Mai mult, micuții au probleme de acutizare a vederii chiar de la vârste fragede. Dacă acum câțiva ani numărul copilașilor care nu vedeau bine era la nivelul sutelor, astăzi în Republica Moldova sunt zeci de mii de preșcolari, școlari și adolescenți care poartă ochelari sau lentile de contact. În anul trecut, aproape 18 000 de copii din toată republica s-au adresat după ajutorul specialiștilor din totalul de peste 70 000 de bolnavi. O treime din ei însă au venit prea târziu, mai arată statisticile. Cifrele ar trebui să ne îngrijoreze, spun medicii. Mai ales că realitatea e mult mai dură: mulți părinți nu își duc copiii la medic decât atunci când boala e avansată.

Nu vedea ce scrie profesoara la tablă

Fetița Dianei C. din satul Mihailovca, raionul Cimișlia, poartă ochelari de doi ani. Evelina este elevă în clasa a IV-a, iar problemele au apărut în primul an de școală, atunci când a început să nu mai vadă ce scrie profesoara pe tablă. „Fetița venea acasă și se plângea că nu vede ce desene arată profesoara sau literele și cifrele. Soțul a mers și a rugat-o pe dirigintă să o pună în băncile din față. Apoi, am observat că ea și-a dezvoltat un obicei de a miji ochii. Acasă, când se uita la televizor, stătea cu ochii întredeschiși, de parcă încerca să se focuseze mai bine. Atunci am decis să o ducem la medic”, povestește mama copilei. Oculistul a diagnosticat-o pe fetiță cu miopie, iar acum Evelina poartă ochelari. „Se rușina la început, unii băieți o mai porecleau, știți cum e la sat. Dar i-am ales o ramă colorată și i-am spus că fetițele cu ochelari sunt mai înțelepte”, zâmbește mama. Azi a adus-o pe Evelina la o clinică privată, pentru că spune că nu are încredere în oculistul de la raion.

Se juca de-a piratul pe tableta părinților

Pentru Dănuț, un băiat de 13 ani din Chișinău, miopia a venit odată cu dragostea pentru jocurile pe calculator. Mama băiatului spune că acesta a început să se joace pe tableta tatălui, seara, după ce își făcea temele. „Dacă termina tot ce i s-a dat pe acasă, de ce să nu îi permitem să se odihnească puțin?”, se justifică mama. Doar că odihna pe care i-au ales-o lui Daniel nu a fost nicidecum sportul sau lectura. „Am observat că lui îi place un anumit joc. Acela tot îi dezvoltă logică, trebuie să aduni puncte ca să treci într-o altă etapă”, explică mama. „Dan ne-a spus că vede mai rău, noi l-am dus la o clinică privată și, după un control minuțios, medicul i-a recomandat ochelari și ne-a spus că progresarea poate fi oprită. Am luat și picături pentru calmarea ochișorilor. Acum ne gândim să încercăm cu lentilele de noapte, pe care le pui pe durata nopții, iar ziua vezi bine”, ne povestește mama, în timp ce așteaptă să intre în cabinetul medical. Dan nu petrece mai puțin timp jucându-se pe tabletă, însă părinții cred că scăderea vederii nu are legătură cu asta. „Tatăl lui tot e miop și bunelul tot a purtat ochelari. Asta e genetic”, ne convinge mama.

Școala, primul efort vizual al copilulu

Medicul Alina Ogor s-a declarat îngrijorată de numărul mare de pacienți de vârstă fragedă pe care îi consultă. „Sunt foarte mulți copii care necesită ajutor, însă nu li se poate oferi, pentru că ei sunt mici și nu înțeleg dacă văd bine sau rău. Abia când cresc mai mărișori și merg la școală încep să priceapă și să le spună părinților. La școală ei fac primul efort vizual în exces. În clase, lumina nu funcționează corect, iar ei se suprasolicită”, afirmă specialistul. „Copiii se nasc hipermetropi și acomodează vederea, iar treptat, ei se apropie de emetropie. Folosirea calculatoarelor, telefoanelor mobile și a tabletelor duce la probleme ale vederii, asta pentru că sistemul vizual al copilului nu este încă dezvoltat”, explică oftalmologul. „Trebuie să le dăm copiilor cât mai mult calciu. Dacă îi place laptele, îi dăm lapte, dacă brânzica – atunci brânzică. Trebuie să îi scoatem cât mai des la plimbare”, crede medicul.

Miopia și strabismul, în topul îmbolnăvirilor

Potrivit Alinei Ogor, cea mai frecventă problemă întâlnită la copii este miopia. Medicul consideră că părinții sunt adeseori neglijenți și își împing copiii să dezvolte o miopie. „Unii părinți se bucură că un copil stă la calculator o oră, două și îi lasă să muncească, de exemplu. Totuși, alimentația sănătoasă și sportul pot preveni scăderea vederii. Dacă vedeți că ochii micuțului lăcrimează, că el dă cartea mai aproape când citește, că are cruste pe marginea pleoapelor și dacă clipește des, aduceți-l la oculist”, ne sfătuiește medicul. O altă îmbolnăvire foarte frecventă este strabismul, spune specialistul. Tehnologia a avansat acum și în diagnosticarea problemelor văzului. În clinicile private sunt refractometre speciale pentru copii, de asemenea sunt oferite diferite programe pentru relaxarea ochiului, se fac proceduri speciale, menite să oprească progresia bolii. Alina Ogor consideră că singurul lucru pe care trebuie să îl facă părinții este să vină la timp la medic.

Calculatorul, principalul factor de risc și în lume

Și la nivel internațional, numărul copiilor miopi a avansat în ultimii doi-trei ani. Studiile arată că de vină sunt noile tehnologii, care le permit copiilor să stea ore în șir cu tabletele în fața ochilor. Potrivit datelor statistice, în Statele Unite ale Americii rata folosirii calculatoarelor a atins cifre impresionante: 90% din preșcolari au un calculator acasă sau la școală. Cercetătorii consideră că miopia timpurie este cauzată tocmai de statul necontrolat în fața calculatorului. Un studiu efectuat de Catedra de Optometrie din Berkley, Universitatea California, arată că 30% din copiii de școală au nevoie de ochelari pentru corecția vederii. O cercetare similară, făcută de specialiști în Singapore, arată că, în ultimii trei ani, numărul copiilor cu miopie s-a dublat, ajungând acum la 34%.

Recomandările oftalmologilor pentru a preveni scăderea vederii la copii:

    1. Fiecare copil trebuie să efectueze mai multe vizite profilactice la medicul oculist. Recomandarea generală este ca părinții să îl ducă la 3, 6, 12 luni și la trei ani.

    2. Până la șapte ani, vârsta la care un copil merge la școală, acesta nu trebuie să intre în contact cu calculatorul.

    3. Televizorul trebuie privit maximum o oră pe zi, dar și mai puțin.

    4. Alimentația variată și sportul sunt cuvintele-cheie pentru o vedere bună. Oftalmologii recomandă plimbări scurte și dese la aer liber.

    5. Respectarea igienei văzului și pauze scurte și dese, la fiecare 30-45 de minute.

18 000

de copii s-au adresat la medic în 2013 cu probleme de vedere



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md