19:19:51 26.04.2024
Stiri

Agricultura, la ALT NIVEL! Tehnică accesibilă, rase noi și strugure UNIC ÎN LUME de la savanții moldoveni

Economie 31.01.2015 13:54 Vizualizări2676 Autor: Virginia Nica


Agricultura, la ALT NIVEL! Tehnică accesibilă, rase noi și strugure UNIC ÎN LUME de la savanții moldoveni

EVOLUȚIE // Hărți digitale cu informații clare și precise, oi și găini care oferă o cantitate mai mare de carne, lapte sau ouă, dar și o stropitoare performantă sunt doar câteva din rezultatele obținute în urma orelor de muncă ale savanților moldoveni

Secția Științe Agricole din cadrul Academiei de Științe a R. Moldova a prezentat realizările din 2014 care vor contribui la dezvoltarea agriculturii și vor ușura munca fermierilor. Deși tot mai mulți agricultori apelează la hibrizi, soiuri și rase de import, deoarece le văd ca fiind mai sigure și mai productive, savanții moldoveni susțin că și acasă ei pot găsi tot ce au nevoie.

Găini și oițe de rasă, create pentru ouă, carne și lapte

Astfel, potrivit oamenilor de știință, anul trecut a fost posibil de obținut un succes remarcabil în avicultură prin crearea unei rase de găini pentru ouă și carne cu penaj roșu de unde și denumirea de „roșie moldovenească”. Fermierii pot dezvolta o afacere profitabilă cu aceste găini, în condițiile în care numărul mediu de ouă obținut este mai mare decât cel obișnuit, de peste 210 ouă anual. De asemenea, găinile respective scot un număr mare de pui.

Și ciobanii care dezvoltă o afacere au șansa de a-i oferi un plus de valoare datorită obținerii unei noi rase de oi din încrucișarea raselor „Țigaie” și rasa germană „Bethaimer”, numite ovine metise. De exemplu, oițele germane de această rasă pot furniza și de două-trei ori mai mult lapte decât cele obișnuite, iar savanții spun că, în acest mod, oieritul din R. Moldova s-ar putea dezvolta și în direcția producerii mai multor delicii din lapte de oaie.

„Tudor”, unic în lume, poate cuceri orice piață

Reprezentanții Academiei de Științe consideră că cea mai frumoasă creație este totuși soiul de struguri „Tudor”. Noul soi de struguri este rezistent la geruri de peste 20 de grade, la dăunători și boli, iar aroma, culoarea și bobițele pline îl fac să fie unic în lume. „Tudor” se află acum la Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, iar în curând viticultorii ar putea să vadă „miracolul” chiar în viile lor. Savanții consideră că acest soi nu va avea concurență și se arată convinși că este anume ceea ce îndeplinește cerințele și standardele europene.

În același timp, savanții susțin că problema stării solului din R. Moldova i-a măcinat ani de-a rândul, iar acum este aproape de a fi soluționată datorită realizării unei hărți digitale. Anul trecut, locuitorii din Ungheni au aflat unde sunt cele mai calitative soluri sau unde este pericol de alunecare. Scopul realizării unor astfel de hărți este de a crește veniturile agricultorilor în urma stopării proceselor de eroziune a solurilor. Costul estimativ al cercetării a 100 de mii de hectare și a elaborării hărților digitale este de două milioane de lei.

Mașină de stropit moldovenească, performantă și ieftină

O altă mândrie a oamenilor de știință este fabricarea în 2014 a mașinii de stropit cu rampă, destinată pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în culturile de câmp şi legumicole. Avantajele acestei maşini faţă de cele în serie sunt: dispozitivul de stabilizare a rampei care diminuează oscilaţiile rampei, tensiunile inadmisibile în construcţia ei, majorează durabilitatea, fiabilitatea şi calitatea de tratare a plantelor. În comparaţie cu alte mașini de stropit, preţul este mai mic cu 20%. Costul mentenanţei tehnice, de asemenea, este mai mic decât al maşinilor de import. Invenția are o capacitate de muncă de la 12 la 21 de hectare pe oră, iar viteza de lucru este de 6-10 kilometri pe oră.

Deși spun că pentru fiecare creație își fac griji și se bucură ca de un copil mic, totuși soiurile și hibrizii de porumb, floarea-soarelui sau soia care sunt plantate pe sute de hectare din alte țări reprezintă direcția spre care și-au concentrat atenția în mod deosebit. Astfel, în 2014 a fost creat hibridul simplu semitimpuriu de porumb, „FAO 300” cu potenţial înalt de producţie, recunoscut de perspectivă pentru anul 2015 şi transmis la testări oficiale în România. Acest tip de porumb este puternic și rezistent la secetă, cădere şi frângerea tulpinilor. În condiţii normale, agricultorii care vor cultiva acest hibrid vor obține o roadă de 9-12 tone la hectar.

Hibrizi și soiuri competitive pentru a „bate” concurența din UE

Reprezentantul Secției Științelor Agricole, Gheorghe Tudorache, îndeamnă agricultorii să se informeze despre realizările științifice în acest domeniu. „Însuși faptul că ne-a reușit să-i trezim din hibernare pe agricultori, fiindcă cercetarea a mers mână în mână cu fermierii și a reușit să realizeze primele rezultate frumoase în exterior, demonstrează că savanții moldoveni se află mereu în serviciul progresului agriculturii. În special, acum când s-au deschis noi orizonturi și noi piețe de desfacere, munca asiduă a oamenilor de știință este concentrată în realizarea soiurilor, tehnologiilor noi, care să uimească prin calitate și adaptarea la standardele europene. Deja am reușit să ne promovăm pe piețele europene și să înțelegem cum să ajungem la nivele superioare. Hibrizii și soiurile noastre au demonstrat competitivitate și cred că, în acest mod, nu vom avea concurență pe nicio piață de desfacere, iar noi și mai departe vom perfecționa tot ce ține de agricultură”, a menționat savantul.

Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi, a declarat că trebuie să existe un echilibru viabil între cercetare şi implementare, iar o idee trebuie neapărat să fie reflectată într-un produs care să ajungă la consumatorul final, la întreprinderile din complexul agroindustrial.

Potrivit datelor Academiei de Științe a Moldovei, anul trecut au fost transmise la Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante 10 soiuri de specii pomicole: două de măr, unul de păr, unul de prun, unul de piersic, unul de cais, unul de cireş, unul de vişin, unul de nuc şi un soi de agriş.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md