20:06:52 26.04.2024
Stiri

Adevărul despre radiațiile WiFi din casa ta! Moft sau pericol real?

Știri 09.01.2017 16:40 Vizualizări5412 Autor: Ziarul National
Adevărul despre radiațiile WiFi din casa ta! Moft sau pericol real? Sursa: playtech.ro


De frică să nu se radieze, există foarte multe persoane care evită să aibă un router în casă, cu toate că rețelele WiFi nu sunt periculoase.

Este suficient să căutați pe internet care sunt riscurile de sănătate la care vă expuneți în momentul în care aveți o rețea WiFi în preajmă și veți fi uimiți de volumul semnificativ de rezultate care confirmă acest lucru. Realizați aceeași căutare în engleză iar numărul articolelor este însutit. În realitate însă, toate acelea sunt mincinoase.

În practică, fiecare are dreptul să creadă ce vrea și să accepte orice filozofie de viață ca fiind adevărată și ancorată în realitate. În ceea ce privește rețelele WiFi însă, acestea pot fi fără probleme tăiate de pe listă. Există o întreagă teorie care infirmă efectele negative ale rețelelor wireless și de aceea o voi detalia mai jos.

Nu mai credeți tot ce citiți pe internet

În funcție de ceea ce cauți pe internet și modul în care formulezi o întrebare, cu siguranță vei găsi o pagină de forum sau un articol care este de acord cu tine. Mai ales când vine vorba de boli sau efectele nocive cauzate de orice, posibilitățile sunt nelimitate. Alege felul tău de mâncare favorit, activitatea ta preferată și pune pe Google în fața acelui lucru ,,efectele negative ale”. Nu va trebui să cauți prea mult până când ți se va confirma că cineva are foarte multe ,,argumente” în acea direcție.

Cât de periculoasă este medicina modernă, cât de periculoase sunt telefoanele mobile, cât de periculos este să folosești un cuptor cu microunde pentru a-ți încălzi mâncarea și, nu în ultimul rând, cât de periculoase sunt rețelele WiFi. Vizavi de efectele nocive ale unui router wireless în preajma voastră, găsiți articole care confirmă că poate cauza cancer, că nu te lasă să dormi noaptea, generează hiperactivitate la copii și nu numai.

În realitate, partea macabră și nocivă a acestei ecuații este că oamenii cred respectivele articole, le distribuie pe Facebook, Twitter și alte rețele sociale sau le citează în interacțiunile de zi cu zi cu prietenii. Rețelele WiFi, pe termen lung, pot provoca moartea, cauzează cancer, afectează dezvoltarea fizică și emoțională a copiilor.

Nu toate radiațiile sunt la fel

Această afirmație ar trebui să o citați oricui continuă să vă agreseze cu argumentele legate de pericolele generate de rețelele WiFi. De asemenea, ar fi bine să înțelegeți un pic câteva aspecte fundamentale ale legilor fizicii pentru a fi convingători în următoarea voastră dezbatere pe marginea acestui subiect.

În majoritatea cazurilor, oamenii au asociat o conotație negativă cuvântului radiații. De mici am fost învățați să ne temem de radiații, iar dacă ați văzut vreodată un documentar despre Hiroshima sau Nagasaki ați aflat că radiațiile sunt responsabile pentru faptul că în respectiva zonă nu a mai putut locui nimeni pentru o perioadă de câteva zeci de ani. Același lucru este valabil și în cazul dezastrului de Cernobâl.

Radiațiile sunt responsabile însă și de foarte multe lucruri bune. Prin intermediul lor ne bronzăm și ne încălzim de la soare. Aceleași radiații solare fac practic viața posibilă pe Pământ. Tot datorită radiațiilor auziți muzică la radio și, în cazul în care mai folosiți o antenă TV, vă puteți uita la televizor. Mai mult decât atât, prin radiații schimbați postul la televizor sau dați muzica mai tare de la distanță folosind o telecomandă.

Prima diferență pe care trebuie să o percepeți pentru a înțelege impactul pozitiv și negativ al radiațiilor este cea între radiațiile ionizante și radiațiile non-ionizante. Cele ionizante sunt periculoase și includ razele X, radiațiile gama și, într-o oarecare măsură, ultra-violetele din partea de sus a spectrului UV. Diferența majoră între ionizante și ne-ionizante ține de lungimea de undă a radiațiilor. Ilustrată în imaginea de mai sus, aceea definește de fapt nivelul de risc potențial la care vă expuneți când intrați în contact cu anumite radiații.

Efectul și denumirea radiațiilor ionizante vine de la abilitatea acestui tip de unde de a excita electroni și de a-i muta de pe orbita pe care gravitează în jurul unui atom. Acest proces poartă numele de ionizare.

Expunerea prelungită la acest tip de radiații este foarte periculoasă pentru sănătate, iar riscul este la fel de mare și în cazul unei expuneri de mică sau foarte mică intensitate pe termen foarte lung. În astfel de circumstanțe, pot apărea mutații celulare, iar riscul de cancer este semnificativ. Din cauza acestor riscuri, chiar și atunci când radiațiile ionizante sunt folosite într-un scop nobil, pentru o radiografie sau computer tomograf, circumstanțele sunt controlate cu atenție prin folosirea de diverse materiale cu proprietăți de ecranare.

Altfel, atât pacientul cât și persoana care operează aparatul ar avea de suferit. Dacă vreți să vă faceți griji în legătură cu radiațiile, acele radiații sunt cele de care ar fi bine să vă feriți. De asemenea, încercați să nu vă faceți un obicei din a vă expune la radiații în scopul unor investigații medicale. Apropo, în timpul unui zbor de lungă durată sunteți de asemenea expuși la o cantitate de radiații ionizante din atmosferă, dar din nou, valoarea este infimă.

De partea cealaltă a baricadei se află radiații non-ionizante. Acest tip de radiații, în teorie, funcționează într-un mod similar cu celelalte, dar nu au o putere la fel de mare pentru a reuși să mute electronii de pe orbită în interiorul unui atom de materie. În această categorie intră toate celelalte tipuri de radiații, inclusiv lumina naturală, radiațiile infraroșii și undele radio. Aici sunt clasificate atât cele pe undă scurtă, folosite la stații emisie-recepție, cât și, aproape de spectrul superior al undelor radio, microundele.

Dacă vă este foarte greu să credeți astfel de afirmații, merită să aveți în vedere opinia WHO sau World Health Organization. Această organizație care publică regulat rapoarte foarte precaute vizavi de ce este și nu este dăunător la nivel global pentru sănătate, într-o lucrare recentă, foarte interesantă de altfel, accesibilă în întregime aici, clarifică situația expunerii la unde radio.

Practic, în respectivul material, se confirmă că expunerea la radiațiile emise de dispozitive de comunicații, precum telefoane mobile, stații radio sau routere WiFi nu dau nici un motiv de îngrijorare. Se insistă chiar și pe scenariul în care o persoană se află într-o zonă foarte populată sau în apropierea unor instituții sau spitale, situații în care numărul rețelelor wireless este foarte mare. Nici măcar atunci nu există vreun risc de îmbolnăvire.

Puterea și dispersia radiațiilor pe distanță

Un subiect foarte interesant și o frică semnificativă a oamenilor ține de microunde. Nu de alta, dar respectivele radiații, pe lângă faptul că au abilitatea de a vă încălzi mâncarea, par să fie capabile să vă rănească în condițiile potrivite. În teorie este adevărat, în practică este imposibil să vă strecurați într-un cuptor cu microunde pentru ca efectul pe care acele unde îl au asupra unei pungi de floricele să fie extrapolat la persoane.

Magnetronul responsabil de generarea microundelor din interiorul celor mai multe astfel de cuptoare are o putere energetică de aproximativ 700 wați. Datorită unui sistem eficient de ecranare, încălzește mâncarea din cuptor. Cu toate aceste, nici măcar dacă sistemul de ecranare al cuptorului vostru cu microunde se defectează, nu sunteți în pericol, din cauza cantități mici de radiații și a faptului că microundele nu sunt radiații ionizante. Este la fel de irelevant din punctul de vedere al pericolului dacă vă aflați la un metru de cuptor când respectivul eveniment neplăcut se produce sau la cinci metri.

Ca și comparație, un router WiFi puternic de generație nouă produce aproximativ un watt de energie sub formă de microunde. Spre deosebire însă de un cuptor cu microunde care face efortul de a concentra acele unde într-un singur punct, un router, nativ, le dispersează în toate direcțiile, generând un fenomen similar cu un nor de unde wireless. În definitiv, rețelele WiFi trebuie să aibă acoperire în toată casa și este normal să funcționeze așa. Comparativ, dacă ai vrea să încălzești un pahar cu apă cu undele emise de router, un pic mai sus de temperatura dintr-o cameră, ar dura două vieți, dacă nu mai mult.

Intensitatea radiațiilor în undă liniară este invers proporțională cu distanța la care se află corpul observator de sursa lor. Această lege a fizicii este ilustrată în imaginea de mai sus și evidențiază perfect de ce undele emanate de la routerele wireless nu pot avea niciodată un efect nociv, mai ales în comparație cu un cuptor cu microunde. Cu cât routerul este la distanță mai mare, cu atât expunerea este mai mică. Același principiu se aplică în cazul undelor radio, microundelor, luminii naturale și tuturor celorlalte unde ce ne înconjoară în fiecare zi în lumea reală.

Din cauza acestei legi fizice, chiar și dacă ați ține routerul la câțiva centimetri de frunte și ați merge de la premisa că respectivul gest este periculos, fapt de altfel complet eronat, vă dați seama cât mic ar fi impactul acelorași radiații la cinci sau zece metri de router. Este imposibil și absurd să mai existe vreun risc atunci când microundele generate de routerul cu magnetronul de un watt sunt dispersate în toate direcțiile.

Dacă mai luați în calcul și faptul că radiațiile de la rețelele WiFi nu sunt periculoase în nici un fel, ar trebui să fiți și mai liniștiți și să acceptați că routerul, laptopul, tableta și smartphone-ul vostru, chiar dacă preiau și transmit unde într-o mare rețea fără fir, nu aveți de suferit.

Data viitoare când plănuiți să vă faceți griji în legătură cu pericolul la care vă expuneți pentru că aveți rețele wireless în preajmă, înlocuiți acest stres cu ceva mai plauzibil. Eventual, odihniți-vă mai mult, culcați-vă la ore mai decente, încercați să petreceți mai mult timp în aer liber și faceți zilnic un pic de efort fizic.

Sursa: playtech.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md