07:17:25 24.04.2024
Stiri

Ziua Mondială a Mediului: Doar 1% din populaţia lumii respiră aer care nu depăşeşte limitele de calitate a aerului

Actualitate 06.06.2023 13:25 Vizualizări1144 Autor: Ziarul National
Ziua Mondială a Mediului: Doar 1% din populaţia lumii respiră aer care nu depăşeşte limitele de calitate a aerului
Poză simbol


Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control, UICC) face apel, cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Mediului la 5 iunie, la o acţiune globală pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice şi prevenirea a milioane de decese cauzate de cancer şi alte boli netransmisibile prin reducerea drastică a poluării aerului.

Doar 1% din populaţia lumii, adică aproximativ 80 de milioane de persoane din 8 miliarde, respiră aer care nu depăşeşte limitele de calitate a aerului, conform unui comunicat al UICC.

Expunerea la poluarea aerului poate duce la cancer, accidente vasculare cerebrale, boli respiratorii, cardiovasculare şi alte probleme de sănătate - riscuri similare cu cele asociate cu fumatul tutunului.

În prezent, poluarea aerului contribuie la 6,7 milioane de decese anual, egalând ratele de mortalitate înregistrate în anii de vârf ai pandemiei COVID-19 (2020 şi 2021).

Această criză este deosebit de pronunţată în ţările cu venituri mici şi mijlocii, care reprezintă 92% din decesele cauzate de poluare.

Pagubele globale pentru sănătate asociate poluării aerului sunt estimate la suma de 8,1 trilioane de dolari, adică 6,1 % din PIB-ul mondial.

Potrivit Comisiei privind poluarea şi sănătatea, a publicaţiei de specialitate „The Lancet", poluarea aerului este responsabilă pentru 15% din totalul deceselor cauzate de cancerul pulmonar, citează Agerpres.

Punerea în aplicare a unor măsuri precum încurajarea tranziţiei către energia regenerabilă, promovarea transportului public, a mersului pe bicicletă şi pe jos, creşterea numărului de spaţii verzi şi consolidarea politicilor de control al poluării pot reduce semnificativ poluarea aerului. Aceste acţiuni nu numai că reduc în mod direct riscurile de apariţie a cancerului şi a altor boli prin reducerea expunerii la poluanţi nocivi, dar promovează, de asemenea, în mod indirect, o sănătate mai bună prin crearea unor medii favorabile activităţii fizice.

Marcând Ziua Mondială a Mediului la 5 iunie, UICC face apel la comunitatea mondială a sănătăţii şi la factorii de decizie politică să recunoască legătura dintre mediu şi sănătate.

Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (UICC) este cea mai mare şi cea mai veche organizaţie internaţională de luptă împotriva cancerului. Înfiinţată la Geneva în 1933, UICC are peste 1 200 de organizaţii membre în peste 170 de ţări. Misiunea UICC este atât de a uni, cât şi de a sprijini comunitatea oncologică în eforturile sale de a reduce povara globală a cancerului, de a promova o mai mare echitate şi de a se asigura că a controla cancerul rămâne o prioritate pe agenda globală de sănătate şi dezvoltare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md