08:25:34 05.12.2020
 
Stiri

Zilele Diasporei // Cetățenii R. Moldova aflați peste hotare sunt invitați să participe la SUTE de evenimente online, organizate în luna august

Actualitate 10.08.2020 09:13 Vizualizări943 Autor: Ziarul National
Zilele Diasporei // Cetățenii R. Moldova aflați peste hotare sunt invitați să participe la SUTE de evenimente online, organizate în luna august PNUD


Cetățenii R. Moldova aflați peste hotare sunt invitați să participe, în luna august curent, la festivaluri, tururi virtuale locale, șezători, masterclass-uri culinare, e-plăcinte, velo-tururi, ZOOM-oteci, vizionare de filme, jocuri intelectuale, ședințe ale business-ului local și băștinașilor – toate sunt organizate online în 33 de localități care desfășoară Zilele Diasporei.

Primăriile în parteneriat cu Asociațiile de băștinași vor organiza 220 de activități online pe parcursul lunii august, aceasta fiind soluția găsită pentru perioada de pandemie.

În acest an, genericul pentru Zilele Diasporei, organizate al cincilea an consecutiv, este „O săptămână acasă”.

„În luna august ajutăm localitățile să atragă mii de băștinași acasă. Deși virtual, în acest an atmosfera Zilelor Diasporei este una deosebită prin varietatea de activități și instrumente online folosite. Pe lângă apropiere și implicare, acest exercițiu ajută localitățile să se digitalizeze și să transforme pandemia într-o oportunitate de comunicare eficientă și constructivă cu diaspora. Vor fi lansate și desfășurate 18 campanii de colectare de fonduri pentru proiecte locale”, susține Zinaida Adam, managera proiectului PNUD-Elveția „Migrație și dezvoltare locală”.

Fiecare localitate are un calendar de activități economice, sociale, culturale și de colectare de fonduri. Acesta este promovat pe pagina de Facebook a Asociației de băștinași respective, dar inclus și într-un Calendar național al Zilelor Diasporei la nivel local.

„Deși ne-am speriat că pandemia va zădărnici planurile în organizarea Zilelor Diasporei, am planificat activități online inedite: festival online cu master class de împletit colaci, quiz pentru copii și tineri, tur virtual pentru discutarea situației economice locale, dar și lansarea unei campanii online de colectare de fonduri pentru procurarea unui tractor multifuncțional”, spune Tatiana Chipăruș, președinta Asociației de băștinași din satul Taraclia „Plai Natal - Taraclia”.

Pentru a răspunde la necesitățile imediate ale migranților, primăriile fac prezentări ale serviciilor prin care moldovenii pot soluționa online probleme cadastrale, juridice etc. pe platforme naționale.

Totodată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) s-a alăturat Zilelor Diasporei cu campania „Direcții noi ACASĂ”. Astfel, timp de o lună, vor fi organizate peste 20 de evenimente regionale unde moldovenii din țară și de peste hotare vor afla despre locurile vacante existente, dar și serviciile oferite de ANOFM.

Zilele Diasporei la nivel local sunt organizate în Republica Moldova începând cu anul 2016 cu suportul PNUD și al Elveției și sunt ancorate în seria de evenimente desfășurate de Biroul Relații cu Diaspora la nivel național.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // De la binom la trinom

30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md