12:04:52 22.10.2021
Stiri

ZFR // 30 de filme românești, premiate la nivel mondial, puse GRATUIT la dispoziția publicului din R. Moldova: „România are trei tipuri de produse culturale cu care este competititvă la nivel internațional: literatura, filmul și arta contemporană”

Actualitate 07.10.2021 14:05 Vizualizări1001 Autor: Ziarul National
ZFR // 30 de filme românești, premiate la nivel mondial, puse GRATUIT la dispoziția publicului din R. Moldova: „România are trei tipuri de produse culturale cu care este competititvă la nivel internațional: literatura, filmul și arta contemporană”


Cea de-a șaptea ediție a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) în R. Moldova debutează astăzi la Chișinău, iar publicul este așteptat până duminică, 10 octombrie, la proiecții cu intrare liberă la Cinematograful „Odeon” din centrul capitalei.

Regizorul Dumitru Grosei, președintele Asociației Cineaștilor Independenți „ALTERNATIVE CINEMA” și unul dintre organizatorii ZFR, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că noutatea acestei ediții este faptul că cele mai noi filme ale unor cineaști importanți de peste Prut vor fi proiectate, de asemenea, și în alte cinci orașe din R. Moldova.

Criticul de film de la București, Ionuț Mareș, a punctat că ediția din acest an are cel mai bogat program de până acum, incluzând atât cele mai noi filme premiate la festivaluri internaționale, cât și pelicule ale regizorilor români consacrați, cum ar fi Marian Crișan, Cristi Puiu, Radu Jude, Radu Muntean, Cristian Nemescu sau Lucian Bratu.

La evenimentul de lansare a Zilelor Filmului Românesc în R. Moldova a participat și secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din Guvernul României, Adrian Dupu, care a apreciat curajul și perseverența organizatorilor de a păstra în atenția publicului arta cinematografică, în pofida restricțiilor pandemice.

„Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, se alătură, din această ediție, și devine partener al ZFR. Decizia Bucureștiului de a sprijini financiar buna desfășurare a acestui eveniment, aflat deja la a șaptea ediție, vine ca o reconfirmare a strânsei legături dintre România și R. Moldova. Peliculele românești care vor rula în fața publicului moldovean la „Odeon” și în alte cinci orașe vor transmite și de această dată și vor prezenta creativitatea la nivel înalt”, a declarat Adrian Dupu.

CITIȚI și PROGRAM // Zilele Filmului Românesc la Chișinău: Unul dintre actorii reprezentativi de peste Prut, cu origini basarabene, invitatul SPECIAL al ediției din acest an. Ce pelicule românești puteți vedea GRATUIT la „Odeon”

Ministrul Culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan, a îndemnat cetățenii să vină la „Odeon” pentru a viziona filmele românești, arătându-se sigur că „noi putem să ne regăsim ca parte componentă a cinematografiei românești pe plan mondial”.

„Este un mare avantaj că avem acest exemplu al cineaștilor din România, al noului val, deja bătrânul nou val românesc cinematografic, ca un exemplu, o locomotivă pentru cineaștii din R. Moldova, ca un model de perseverență și rezultate obținute”, a apreciat Prodan.

Academicianul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, instituție care a susținut fiecare ediție a ZFR, a subliniat că, în perioada 7 – 10 octombrie curent, vor fi proiectate 13 lungmetraje și 17 scurtmetraje, adică 30 în total, o cifră care simbolizează inclusiv împlinirea în acest an a 30 de ani de când R. Moldova și-a proclamat independența față de URSS.


Iar Mirel Taloș, directorul Institutului Cultural Român (ICR), a adăugat că filmul românesc este unul de referință la nivel internațional.

„Experiența ICR în lume arată că România are trei tipuri de produse culturale cu care este competititvă la nivel internațional și stă bine în picioare în fața oricăreia dintre marile puteri culturale la nivel internațional. Aceste trei domenii sunt: literatura, filmul și arta contemporană. Așadar, în film suntem încă de la începutul apariției acestei a șaptea arte. În 1912, România realiza o superproducție de două ore despre independența României, în condițiile în care în cele mai multe țări nici nu se făcuseră proiecții. În perioada interbelică, atunci când se făceau puține filme, România producea filme. Perioada comunistă a fost foarte bună din punct de vedere cinematografic, o perioadă de aur a cinematografiei românești - mari regizori, mari actori, premii la nivel internațional, s-au produs capodopere care stau în continuare în picioare. După 1990, perioada a fost poate chiar mai bună, pentru că România a dovedit, cu acest nou val cum este numit, că poate impune la nivel internațional un limbaj cinematografic, o nouă estetică cinematografică ce a fost copiată de alte cinematografe la nivel internațional. Se vorbește de filme în stilul noului val românesc. Acest eveniment reprezintă un echilibru între filme contemporane și cele de patrimoniu”, a subliniat Mirel Taloș.

Prezent la aceeași conferință de presă, regizorul Marian Crișan, directorul „ROVA FILM” din România, a declarat că scopul acestui eveniment este de a ajuta publicul de la Chișinău să vizioneze filmele românești în aceleași condiții ca cel de la București sau Cluj.

Menționăm că proiecțile de la Chișinău vor fi însoțite de discuții cu regizori și actori ai filmelor, iar ZFR debutează în această seară, începând cu ora 18.00, la Cinematograful „Odeon” cu filmul „Berliner”.

Organizatorii îndeamnă spectatorii să respecte măsurile antipandemice și să prezinte certificat de vaccinare sau un test negativ la COVID-19.

Vedeți AICI mai multe detalii despre filmele românești care vor fi prezentate timp de patru zile la Cinematograful „Odeon” din Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Elizabeth 11.10.2021 14:17

Vreau să fac cunoscută lumii despre Doctorul Dawn Acuna, marele turnător de vrăji care mi-a adus soțul la mine când am crezut că orice speranță s-a pierdut. Doctorul Dawn Acuna și-a folosit vraja sa puternică pentru a-mi pune un zâmbet pe față, aducându-mi înapoi bărbatul cu vraja ei, la început am crezut că visez când soțul meu s-a întors la mine în genunchi implorându-mă să-l iert și să-l accept înapoi și chiar și de atunci mă iubește mai mult decât m-am așteptat vreodată, apoi mi-am jurat sinelui că voi anunța lumea despre doctorul Dawn Acuna pentru că este un Dumnezeu trimis. Ai probleme în relația ta? partenerul tău s-a despărțit de tine și încă îl iubești și îl vrei înapoi? Ai probleme cu finanțele tale? sau aveți nevoie de ajutor de orice fel, atunci contactați doctorul Dawn Acuna astăzi pentru că vă garantez 100% că vă va ajuta la fel cum m-a ajutat și ea: {dawnacuna314@gmail.com} WhatsApp: +2348032246310

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md