VOTAT // Câte 3 000 de lei pentru bugetarii cu salarii mai mici de 15 000 de lei lunar și câte 1 500 de lei pentru pensionarii care primesc mai puțin de 5 000 de lei pe lună: Rectificările la bugetul de stat, aprobate în lectură finală de Parlament
Beneficiarii de toate tipurile de pensii și alocații sociale de stat, al căror cuantum lunar nu depășește 5 000 de lei, vor beneficia de un ajutor unic de la stat în sumă de 1 500 de lei, iar bugetarii cu salarii mai mici de 15 000 de lei pe lună - câte 3 000 de lei alocate îndouă tranșe.
Deputații majorității parlamentare au votat astăzi, în cadrul sesiunii extraordinare, propunerile de modificare a bugetului de stat, elaborate de Guvern.
Astfel, veniturile bugetului de stat pentru anul curent au fost majorate de la 52,701 miliarde de lei până la 57,971 de miliarde de lei (+10%), în principal din contul creșterii impozitelor și taxelor, iar cheltuielile – de la 72,087 de miliarde de lei până la 75,216 miliarde de lei (+4,3%).
Deficitul bugetului de stat se va diminua cu 2,141 de miliarde de lei ori cu 11% până la 17,245 de miliarde de lei și urmează să fie acoperit atât din surse interne, cât și din cele externe.
De asemenea, modificările prevăd majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului ș.a., serviciilor de stat cu destinație generală, cum ar fi gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților, serviciilor în domeniul economiei - Fondul rutier, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, proiectul de modernizare a tehnicii agricole.
În aceeași ședință, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au votat în lectura a doua modificările la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, veniturile totale fiind majorate cu 1,155 de miliarde de lei, până la 34,197 de miliarde de lei.
Cheltuielile propuse includ mijloacele financiare suplimentare din bugetul de stat pentru acordarea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a unui suport financiar în sumă de 1 500 de lei pentru beneficiarii de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, stabilite până la data de 1 octombrie 2022 și care sunt domiciliați în Republica Moldova, al căror cuantum lunar nu depășește 5 000 de lei.
Cheltuielile includ și mijloace financiare necesare pentru stabilirea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani în mărime de 1 000 de lei, tuturor copiilor indiferent de statutul părintelui (asigurat sau neasigurat).
De asemenea, se propune începând cu 1 octombrie 2022 majorarea până la 500 de lei a indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.
Documentul mai prevede majorarea resurselor financiare pentru ajutorul în perioada rece a anului cu 86,6 milioane de lei.
De menționat că opoziția parlamentară a lipsit de la ședința de astăzi a Parlamentului.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”