22:40:03 12.04.2021
 
Stiri

VIDEO // UTIL: Cum puteți diminua pierderile și reduce costurile pentru încălzire cu peste 30%. Experiment realizat în Chișinău

Actualitate 04.03.2021 17:21 Vizualizări1066 Autor: Ziarul National
VIDEO // UTIL: Cum puteți diminua pierderile și reduce costurile pentru încălzire cu peste 30%. Experiment realizat în Chișinău Termoelectrica


Peste 35 la sută din căldura din locuințe se pierde prin zonele neizolate sau izolate ineficient, spun specialiștii în energetică.

Iurie Iancoschi, inginer în cadrul Sectorului Diagnostic de la SA „Termoelectrica”, demonstrează într-un filmuleț video cum au loc aceste scurgeri esenţiale de căldură, utilizând o cameră de termoviziune.

„Cu ajutorul acestei camere, noi putem observa ceea ce nu putem observa cu ochiul liber. Noi acum putem verifica orice punct al blocului pentru a depista unde sunt pierderi de energie termică”, explică inginerul.

Imaginile surprinse de camera de termoviziune la un bloc vechi, neizolat termic, din strada Andrei Doga, ce beneficiază de un sistem de încălzire cu repartizarea căldurii pe verticală, și altul nou, izolat termic, din bd-ul Mircea cel Bătrân, care beneficiază de încălzire centralizată autonomă, demonstrează diferența uriașă dintre pierderile de căldură, la aceleaşi valori de temperatură ale aerului exterior.

„Prelucrând imaginile acestui bloc locativ de tip nou, obținem datele că temperaturile sunt omogene, iar pierderile de căldură nu sunt sau sunt minime. Pe imaginea dată putem observa pierderile în anumite locuri, ferestrele vechi, pereții exteriori ai blocului”, spune Iurie Iancoschi.

„De cele mai dese ori, pierderile de căldură au loc prin pereții blocurilor, prin acoperișuri, geamuri sau uși care nu asigură izolarea termică necesară. Totodată, o problemă majoră o constituie și sistemul intrabloc, care este unul uzat, vechi și nu este izolat eficient prin locurile de uz comun”, explică și Victor Puiu, director comercial al SA „Termoelectrica”.

Risipa de căldură poate fi diminuată dacă este efectuată termoizolarea pereților exteriori, a podelelor, a tavanelor, dar și schimbarea geamurilor și a ușilor ineficiente energetic.

Consumatorii care au întreprins acești pași de eficiență energetică și-au diminuat facturile la încălzire cu 30-50%, afirmă responsabilii de la aceeași întreprindere.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Andrei Buni 04.03.2021 20:52

Specialistilor, de ce uitati de instalatrea repartitoarelor de caldura?

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Cehov

09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md