03:53:13 18.05.2021
 
Stiri

VIDEO // R. Moldova, PRIMUL stat din regiunea europeană care primește vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul COVAX: „Ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical și să reducem rata de răspândire a virusului”

Actualitate 04.03.2021 20:43 Vizualizări1629 Autor: Ziarul National
VIDEO // R. Moldova, PRIMUL stat din regiunea europeană care primește vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul COVAX: „Ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical și să reducem rata de răspândire a virusului”


Republica Moldova a primit, în seara zilei de 4 martie, 14 400 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, livrate prin intermediul platformei COVAX, fiind primul stat din regiunea europeană care primește vaccinuri împotriva COVID-19 de la facilitatea COVAX.

Avionul cu miile de doze de vaccin AstraZeneca la bord a aterizat joi, în jurul orei 21.00, pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Suntem prima țară din Europa care primește vaccin gratuit prin platforma COVAX și suntem recunoscători pentru acest fapt. Cele 14 400 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical și să reducem rata de răspândire a virusului. Le mulțumim tuturor statelor și organizațiilor care susțin financiar această platformă globală - Germania și alte state membre ale UE, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia și altele - pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri grele pentru toți. Mulțumim și OMS și UNICEF pentru efortul de a distribui echitabil vaccinurile”, a declarat președinta Maia Sandu, care a asistat la evenimentul de recepționare a vaccinului.

Alături de Maia Sandu, la Aeroport au mers Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA la Chișinău, Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova, funcționari și diplomați.

„Uniunea Europeană continuă să sprijine Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID-19. Un acces echitabil și corect la vaccinuri este un element-cheie pentru a pune capăt pandemiei. Uniunea Europeană și statele sale membre, acționând împreună ca „Echipa Europei”, sunt mândre să sprijine COVAX în furnizarea de vaccinuri partenerilor noștri și astăzi vedem primele vaccinuri care ajung în țară prin intermediul platformei COVAX. Acesta este un sprijin important pentru continuarea vaccinării, iar UE a fost și va continua să fie un partener de încredere în acest proces”, a declarat Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău.

Pe parcursului anului 2021, mecanismul COVAX ar urma să livreze în Republica Moldova 24 570 de doze de vaccin BioNTech-Pfizer și până la 264 000 de doze de vaccin AstraZeneca / SKBioCOVID-19.

Echipa Europa, care reunește UE și statele sale membre, este unul dintre principalii contribuabili la COVAX, cu peste 2,2 miliarde de euro, inclusiv alte 900 de milioane de euro promise recent de Germania.

Statele Unite au oferit suma inițială de 2 miliarde de dolari dintr-un total de 4 miliarde de dolari planificate a fi alocate către Gavi, Alianța Vaccinurilor, pentru a sprijini efortul global de vaccinare împotriva COVID-19.

„Prin intermediul USAID, contribuția Statelor Unite de peste 2 miliarde de dolari la Alianța pentru vaccinuri COVAX sprijină achiziționarea și livrarea de vaccinuri sigure și eficiente pentru categoriile de populație cele mai vulnerabile și expuse riscului din Moldova, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie. Aceste vaccinuri sunt esențiale pentru a ține sub control pandemia COVID-19 și pentru a oferi speranța că zilele însorite nu sunt atât de departe”, a spus Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.„Vaccinurile vor fi un instrument nou, de importanță critică în lupta împotriva COVID-19: este încurajator să vedem atât de multe vaccinuri în curs de dezvoltare. Lucrând cât de repede pot, oamenii de știință din întreaga lume colaborează și creează inovații pentru a ne aduce teste, tratamente și vaccinuri care să salveze în mod colectiv vieți și să pună capăt acestei pandemii. Cu toate acestea, vaccinurile nu vor pune capăt pandemiei de sine stătător. Respectarea măsurilor de sănătate publică în desfășurare pentru prevenirea transmiterii virusului va fi în continuare necesară împreună cu vaccinarea, inclusiv respectarea măsurilor de testare și carantină, purtarea măștilor, igiena mâinilor și distanțarea fizică”, a declarat la eveniment și Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

UNICEF este cel mai mare cumpărător unic de vaccinuri din lume și lucrează cu producătorii și partenerii la achiziționarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, precum și la transportul de marfă, logistica și depozitare.

„Vaccinurile se numără printre cele mai mari progrese ale medicinei moderne. Aprovizionarea durabilă cu vaccinuri este singura cale de a ieși din această criză, pentru a asigura că vaccinarea este disponibilă pentru toți. UNICEF așteaptă cu nerăbdare ca aceste vaccinuri să fie puse la dispoziția persoanelor cu cel mai mare risc și să se asigure în continuare că serviciile de imunizare de rutină pentru alte infecții care pun viața în pericol nu sunt perturbate”, a declarat Maha Damaj, Reprezentanta de Țără UNICEF Moldova.

Amintim că, de la începutul pandemiei, peste 191 de mii de cetățeni ai R. Moldova s-au infectat cu COVID-19, inclusiv peste 10 000 de copii și peste 800 de femei însărcinate. Peste 4 000 de persoane și-au pierdut din cauza noului coronavirus.Despre COVAX

COVAX, sistemul de vaccinuri al Acceleratorului accesului la instrumentele COVID-19 (ACT), este condus de Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI), Gavi, Alianța pentru vaccinuri Gavi) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) - lucrând în parteneriat cu producătorii de vaccinuri din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, UNICEF, Banca Mondială și altele. Este singura inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a asigura că vaccinurile anti-COVID-19 sunt disponibile la nivel mondial atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

COVAX a elaborat un portofoliu divers de vaccinuri potrivite pentru un șir de împrejurări și populații și este pe cale să-și îndeplinească obiectivul de a livra cel puțin 2 miliarde de doze de vaccin țărilor participante din întreaga lume în 2021, inclusiv cel puțin 1,3 miliarde de doze finanțate de donatori pentru cei 92 de participanți ai Facilității COVAX cu venituri mai mici, sprijinite de Gavi COVAX AMC. Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor la platforma COVAX.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine va ridica mănuș...

14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md