02:18:03 08.10.2022
Stiri

VIDEO // Primul SATELIT moldovenesc, creat de UTM, LANSAT în spațiul cosmic de către astronauții SSI: „Astăzi, R. Moldova a lansat nu numai un satelit, dar și speranța pentru viitor”

Actualitate 12.08.2022 13:57 Vizualizări1859 Autor: Ziarul National
VIDEO // Primul SATELIT moldovenesc, creat de UTM, LANSAT în spațiul cosmic de către astronauții SSI: „Astăzi, R. Moldova a lansat nu numai un satelit, dar și speranța pentru viitor”


Nanosatelitul TUMnanoSAT, creat și dezvoltat la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), a fost lansat astăzi în spațiul cosmic de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI), cu sprijinul Agenției de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA) și Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA).

Evenimentul a fost urmărit în direct inclusiv de la Chișinău, pe un ecran imens instalat în cadrul Centrului Tekwill, cu participarea prim-ministrei Natalia Gavrilița, rectorului UTM, Viorel Bostan, Ambasadorului Japoniei în R. Moldova, Katayama Yoshihiro, profesori, studenți etc.

Primul satelit creat în R. Moldova a fost dezvoltat în cadrul unui program internațional, după ce Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de către JAXA și UNOOSA pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spațiu a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a declarat că ideea de a crea sateliți a apărut la UTM prin 2008, dar abia după 14 ani „visul a devenit realitate”.

„Acum mai bine de 10 ani, prin 2008, a apărut ideea ca UTM să inițieze un program de sateliți, astfel încât să putem exploara spațiul cosmic, să atragem tineri în domeniul ingineriei și să putem utiliza tehnologiile spațiale în folosul R. Moldova. Părea un vis îndepărtat, dar în 2009 a fost creat primul grup. (...) Asăzi putem spune cu siguranță că UTM știe să construiască sateliți”, a declarat astăzi emoționat rectorul UTM, după ce nanosatelitul TUMnanoSAT a fost lansat în spațiul cosmic.

Aceeași sursă a specificat faptul că, în acești ani, Guvernul a alocat circa două milioane de lei pentru Centrul de Tehnologii Spațiale creat la UTM, iar cercetătorii de la UTM au fost ajutați inclusiv de colegi din România și Bulgaria.


Echipa de la UTM care a creat nanosatelitul TUMnanoSAT


Prim-ministra Natalia Gavrilița a adăugat că lansarea primului satelit moldovenesc în spațiu deminstrează că și în școlile și universitățile din R. Moldova „se pot face lucruri interesante” și a promis că Guvernul va continua să investească în universități puternice și știință.

Ambasadorul Japoniei, Katayama Yoshihiro, a felicitat, în limba română, echipa de profesori, ingineri, cercetătători și studenți de la UTM care a reușit să creeze primul satelit al R. Moldova.

„Dvs. ați lansat astăzi primul satelit moldovenesc în spațiul cosmic și noi, japonezii, am putut să vă oferim un mic ajutor. (...) Exprim un respect deosebit pentru munca îndelungată pe care ați făcut-o împreună cu profesorii, tinerii ingineri, cercetători și studenți, este o muncă prețioasă care a adus un rezultat deosebit”, a spus diplomatul nipon.

Oficialul a precizat că „Kibo” din denumirea „KiboCUBE” a programului este un cuvânt japonez și înseamnă „speranță”: „Astăzi, R. Moldova a lansat nu numai un satelit, dar și speranța pentru viitor”.

Momentul în care nanosatelitul TUMnanoSAT, construit și dezvoltat la Universitatea Tehnică a Moldovei, a fost lansat astăzi pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională:Menționăm că, în perioada iunie-august 2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA.

Ulterior, în luna martie 2022, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD.

În aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2, iar pe 15 iulie 2022 satelitul a fost lansat în spațiu, fiind transportat la Stația Spațială Internațională cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // O obsesie colectivă ...

03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md