12:41:10 27.02.2021
 
Stiri

VIDEO // Maia Sandu anunță că UE ar putea elabora un plan de SPRIJIN pentru R. Moldova pentru următorii zece ani: Investiții importante în insfrastructură, inclusiv în cea energetică

Actualitate 20.01.2021 13:54 Vizualizări1381 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu anunță că UE ar putea elabora un plan de SPRIJIN pentru R. Moldova pentru următorii zece ani: Investiții importante în insfrastructură, inclusiv în cea energetică


Uniunea Europeană ar putea elabora în viitorul apropiat un cadru de sprijin pentru R. Moldova pentru următorii zece ani, în cadrul Parteneriatului Estic, a anunțat astăzi președintele Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă la care a prezentat bilanțul vizitei sale oficiale de la Bruxelles, efectuate în perioada 18 - 19 ianuarie curent.

Mai exact este vorba despre investiții în infrastructură, inclusiv pentru a asigura independența energetică a R. Moldova, în dezvoltare economică, investiții capitale etc.

„În următoarele luni, la Bruxelles se va decide asupra cadrului unic de sprijin bilateral pentru următorii șapte ani, dar și asistența pe care R. Moldova ar putea să o acceseze în cadrul Parteneriatului Estic pentru următorii zece ani. Chiar și în lipsa unui guvern funcțional, am inițiat discuția despre asistența pe termen mediu. Am accentuat că ne dorim asistență pentru dezvoltare economică, inclusiv pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii prin mecanisme de acces la finanțare mai ieftină, prin proiecte de infrastructură, inclusiv în domeniul energetic, pentru asigurarea securității energetice a țării. Am discutat despre necesitatea proiectelor de investiții capitale, de conservare a energiei termice pentru a reduce costurile de întreținere a clădirilor. În domeniul agriculturii, am subliniat nevoia ca aceasta să devină un domeniu de asistență continuă, pentru a ajuta fermierii noștri să se ajusteze la schimbările climatice și să devină competitivi, inclusiv prin investiții majore în proiecte de irigare”, a declarat Maia Sandu despre discuțiile avute la Bruxelles cu zece oficiali europeni.

De asemenea, administrațiile publice locale ar putea beneficia de sprijin direct din partea instituțiilor europene, pentru a le fi consolidată independența.

Șeful statului a declarat că R. Moldova urma să primească sprijin consistent de la UE, însă guvernarea din ultimii ani a „ratat” acest potențial, fiindcă „urmărea interese de grup și corupte, nu interesele cetățenilor”.

„Mai mult, chiar acum, deputați iresponsabili și corupți din Parlamentul de la Chișinău fac tot posibilul ca să lipsească cetățenii R. Moldova de acest sprijin pe timp de criză majoră. UE vrea să ne ajute, vrea să sprijine dezvoltarea R. Moldova, dar trebuie să aibă aici un partener de încredere. Este sarcina noastră să ne organizăm și să avem o guvernare stabilă și responsabilă. Când se va întâmpla acest lucru, toate fondurile UE vor fi deblocate și mult mai mult ajutor va veni pentru cetățenii R. Moldova”, a anunțat președintele.

Maia Sandu a adăugat că oficialii europeni știu foarte bine „cine a aruncat R. Moldova în prăpastie” și din cauza cui republica „pierde bani și resurse”.

„Ei cunosc foarte bine conținutul și interesele din spatele ultimelor decizii ale Guvernului Chicu și al legilor votate de deputații PSRM-Șor în luna decembrie. Sunt decizii grave, luate cu bună știință, pentru a deservi anumite grupuri de interese și pentru a pune capcane și bombe cu efect întârziat sun guvernarea viitoare, oricare ar fi ea. Instituțiile europene vor să vadă progrese reale în investigarea furtului miliardului și altor scheme de corupție, nu doar justificări patetice din partea Procuraturii și a altor organe de drept din R. Moldova. (...) Depășirea acestei crize profunde se poate face doar dacă depunem eforturi pe ambele planuri: intern și extern. Pe intern, componența actuală a Parlamentului nu are nici soluții, nici legitimitate, nici credibilitate. Deputații care se vând și se cumpără la prima adiere a vântului nu pot forma un fundament stabil, previzibil și responsabil pentru un guvern curajos. De aceea, alegerile anticipate trebuie să se întâmple cât mai curând”, a adăugat Maia Sandu.

Șeful statului a anunțat că oficialii europeni i-au promis ajutor pentru vaccinarea cetățenilor R. Moldova împotriva COVID-19, dar și echipamente medicale. Totodată, UE va aloca 21,4 milioane de euro pentru reforma Poliției din R. Moldova, dar și un grant în sumă de 15 milioane de euro „cât de curând posibil”.

„Am ferma convingere că R. Moldova a fost și rămâne un stat european, în pofida dezastrului pe care încearcă să-l provoace unii politicieni iresponsabili și corupți. Noi, împreună, vom reuși să punem țara pe calea cea dreaptă și o vom transforma într-o țară prosperă, inclusiv cu ajutorul partenerilor europeni”, a încheiat Maia Sandu.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md