00:26:16 05.12.2021
Stiri

VIDEO // Ion Ceban, ACUZAT de lipsă de transparență și neglijență. Ruslan Codreanu: „Nu a realizat niciun proiect mare de infrastructură, doar continuă să dea cu var, vopsește doar buzele. Vedeți în ce stare e podul de la Mihai Viteazul”

Actualitate 22.10.2021 10:56 Vizualizări1067 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ion Ceban, ACUZAT de lipsă de transparență și neglijență. Ruslan Codreanu: „Nu a realizat niciun proiect mare de infrastructură, doar continuă să dea cu var, vopsește doar buzele. Vedeți în ce stare e podul de la Mihai Viteazul”


Primarul general al capitalei, Ion Ceban, este acuzat de lipsă de transparență în cheltuirea bugetului municipiului Chișinău, în valoare de peste 5 miliarde de lei. Acuzațiile au fost lansate de fostul primar general interimar, Ruslan Codreanu, într-un live realizat sub podul de pe strada Mihai Viteazul, care are un grad de uzură de 80 la sută. De asemenea, Ceban este acuzat că nu ar face nimic pentru a pregăti orașul de perioada rece a anului și nu ar avea grijă de păturile social-vulnerabile, care riscă să înghețe la iarnă, în contextul crizei energetice.

Potrivit fostului primar general, Ion Ceban nici măcar nu a publicat raportul de executare a bugetului pentru primul semestru al anului 2021. Astfel, nimeni nu știe cum au fost cheltuite zeci de milioane de lei din bugetul municipal, dar și din creditele accesate de Primăria capitalei.

„Apropo, unde este raportul de executare a bugetului pentru primul semestru al anului 2021? Vreau să ieșiți și să spuneți cum ați executat bugetul. Ați avut 5 miliarde de lei… Pentru că toți ați ieșit și ați spus că acolo lucrările au fost făcute de un agent economic, în altă parte de un alt agent economic. Este netransparent, este conflict de interese, duble standarde. Vreau să văd banul public pe ce s-a dus în 2021, pe care proiecte”, a spus sursa citată.

În același context, Codreanu afirmă că Ion Ceban nu a realizat niciun proiect mare de infrastructură, inclusiv reparația podurilor din Chișinău, care au un grad mare de uzură.

„Doi ani au trecut, doi ani de promisiuni. Nu a fost inițiat niciun proiect mare de infrastructură. Este vorba de reparația străzilor Mesager și Industrială, dar și a podurilor de pe arterele Grigore Vieru, dar și Mihai Viteazul. Tot aici, sub podul de pe strada Mihai Viteazul, Ion Ceban a promis că va fi făcut. A alocat câte 50 de milioane de lei în 2020 și în 2021, dar nu s-a executat nicio lucrare, deși gradul de uzură a podului e de 80 la sută. Ion Ceban continuă să dea cu var, lăsând proiectele mari de infrastructură de izbeliște. Vopsește doar buzele, așa cum am zis”, a afirmat acesta.

Edilul nu ar fi întreprins nimic nici pentru ajutorarea cetățenilor în perioada rece a anului, mai ales că ne confruntăm cu o criză energetică.

„Primăria încă de ieri trebuia să revadă bugetul pentru proiectele de infrastructură, care nu le reușește să le execute, deși au fost promise și să vină cu un mecanism de ajutorare a păturilor social-vulnerabile în sezonul rece al anului. Eu înțeleg că acum s-a dat drumul la căldură, când este cald, dar ce va face Ion Ceban în ianuarie, atunci când vor fi înghețurile cele mari? Bani în buget nu vor fi. Dar de ce nu vor fi? Pentru Ceban continuă să dea cu var. de asemenea, mecanismul de subvenționare trebuie pus în dezbateri și consultări publice. În Chișinău sunt peste 300 de instituții de învățământ, spitale municipale și republicane. Ce face Ion Ceban? Se face că nu e criză și așteaptă luna ianuarie să dea vina pe Ministerul Finanțelor sau Guvern. Luați bani de la Direcția Transport... Veniți cu mecanismul clar de ajutorare a oamenilor în sezonul rece al anului, pentru că oamenii, într-adevăr, vor avea nevoie. Dintr-o criză pandemică, ei vor intra într-o criză energetică. Consumatorul final nu va suporta facturile, Primăria cu ce îi va ajuta?”, se întreabă Codreanu.

Amintim că proiectului bugetului municipal pentru 2021 prevede circa 365 de milioane de lei pentru construcția și reparația capitală a străzilor și podurilor, inclusiv a celor menționate de Ruslan Codreanu.

Primarul Ion Ceban nu a răspuns deocamdată acestor acuzații.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md