22:33:14 28.11.2020
 
Stiri

VIDEO // INIȚIATIVĂ: O CUȘMĂ a lui Guguță, înaltă de șapte metri, ar putea fi amplasată în centrul Chișinăului. Proiectul necesită investiții de circa un milion de lei

Actualitate 11.09.2020 18:55 Vizualizări4068 Autor: Ziarul National
VIDEO // INIȚIATIVĂ: O CUȘMĂ a lui Guguță, înaltă de șapte metri, ar putea fi amplasată în centrul Chișinăului. Proiectul necesită investiții de circa un milion de lei Grigore Belostecinic


Renumita cușmă a lui Guguță din cărțile lui Spiridon Vangheni ar putea fi amplasată, în proporții gigantice, în centrul Chișinăului.

Ideea îi aparține rectorului Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Grigore Belostecinic, care a prezentat astăzi, în cadrul unui eveniment public, macheta viitoarei compoziții sculpturale „Cușma lui Guguță”, realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, în prezența „tatălui” lui Guguță, Spiridon Vangheli.„Am avut ocazia să vizitez majoritatea statelor și capitalelor europene. Fiind în orașul Bremen din Germania, m-a impresionat mult compoziția din piața centrală a orașului, numită „Muzicanții din Bremen”, după povestea cu același nume de Frații Grimm. Și atunci mi-am zis: noi ce am putea oferi de genul ăsta? Firește, generații de cetățeni ai Republicii Moldova au crescut cu poveștile scriitorului Spiridon Vangheli, cea mai cunoscută fiind „Cușma lui Guguță”, tradusă în peste 40 de limbi ale lumii, inclusiv engleză, franceză, germană, chineză, japoneză etc., care ne poate reprezenta!”, a explicat Grigore Belostecinic.

Viitoarea compoziție ar putea avea înălțimea de până la șapte metri, astfel încât sub cușmă să încapă „tot satul”, exact ca în carte, pentru ca doritorii să poată face poze.Simbolic, sub cușmă îi vom putea regăsi pe Guguță și colega sa de clasă, care mergeau împreună la școală, plus cățelul, o oiță, un cocostârc, un gărducean din nuiele, așa cum se făceau pe timpuri în satele Moldovei.

Dimensiunile vor permite ca 5-7 persoane să se poată afla în același timp sub căciulă, lângă Guguță, pentru a face poze.

Distanța de la postament până la căciulă va fi de 1,75 de metri, iar în jurul postamentului vor fi instalate plăci cu înălțimea de 40 de centimetri, cu simboluri ale orașelor lumii în limbile cărora a fost tradusă „Cușma lui Guguță”.Potrivit rectorului ASEM, costurile aproximative pentru realizarea sculpturii ar putea să se ridice la 50 de mii de euro și ar putea fi acoperite de eventuali sponsori privați.

Scriitorul Spiridon Vangheli a mulțumit pentru această inițiativă care are menirea să ne ducă imaginea mai departe, peste veacuri, amintind că ceea ce avem noi mai scump sunt copiii, iar cele mai prețioase rămân pentru el numeroasele scrisori pe care le-a primit de la micuții săi cititori.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Polilogu 12.09.2020 14:49

Interesant ! Si foarte simbolic ! CUȘMA este și căciula caracteristică a dacilor ! NU, nu sunt adeptul miturilor istorice cu orice preț , dar CUȘMA este intălnită pe tot arealul proto românesc : din Valea Timocului și păcurarii aromâni din Balcani, pînă in Nordul Maramureșului ,in Banat sau Oltenia ori Munții Apuseni ! Dacă și în BASARABIA, cu atît mai mult !

Vasile 12.09.2020 16:59

Pe psdinti de infashurat in hartie igienica,de scris ca e kaka tuturor mlovenilor de pus sub cushma si de facut poze cate shapte pe shapte persoane ca lui ii place sa se pozeze faimos.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

20.11.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // (Auto)amăgire, suspi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md