22:06:58 17.06.2024
Stiri

VIDEO, FOTO // Reprezentanții etniilor din R. Moldova și-au prezentat tradițiile la festivalul „Unitate prin diversitate”. Prin ce s-a remarcat comunitatea BULGARILOR din R. Moldova

Actualitate 19.09.2023 14:28 Vizualizări2751 Autor: Ziarul National
VIDEO, FOTO // Reprezentanții etniilor din R. Moldova și-au prezentat tradițiile la festivalul „Unitate prin diversitate”. Prin ce s-a remarcat comunitatea BULGARILOR din R. Moldova


Mii de cetățeni au vizitat Festivalul etniilor „Unitate prin diversitate”, organizat pe 17 septembrie 2023 în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău. La eveniment au participat circa 60 de organizații etnoculturale din republica noastră, inclusiv Comunitatea Bulgarilor din R. Moldova, cu suportul Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.).

Startul evenimentului a fost dat prin depunere de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, după care oaspeții au admirat curțile improvizate ale organizațiilor etnoculturale, au făcut cunoștință cu porturile populare, dansurile tradiționale, precum și au gustat din bucatele tradiționale ale acestora.

„Adevărata bogăție a neamului nostru este unitatea, în a ști să ne respectăm unii pe alți, în a ști să apreciem frumosul din fiecare. Mă bucur că R. Moldova este atât de diversă, pentru că puterea și prosperitatea ei este anume în această diversitate. Să știm să o păstrăm să știm să o promovăm, pentru că acesta este viitorul țării noastre”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai corpului diplomatic, acreditat în R. Moldova.

„R. Moldova este exemplu pentru lumea întreaga, este o țară unde diversitatea se respectă. Aici, poți auzi în stradă o simfonie de limbi. Moldovenii vorbesc în română, rusă, găgăuza, bulgară, poloneză etc.”, a menționat Kent Doyle Logsdon, ambasadorul SUA la Chișinău.

Maia Dobreva, noua Ambasadoare a Bulgariei la Chișinău, care recent a prezentat scrisorile de acreditare, a remarcat că este prima dată când participă la un astfel de eveniment în R. Moldova.

„Este o inițiativă formidabilă, care oferă diplomaților posibilitatea de a ne familiariza cu cultura și tradițiile diferitor țări. Aici sunt mulți colegi diplomați și suntem recunoscători autorităților din R. Moldova că fac tot posibilul pentru a păstra această comunitate. Vom face tot ce depinde de noi ca să o ajutăm”, a subliniat diplomata.

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului a oferit suport Comunității Bulgarilor din R. Moldova pentru participare la eveniment.

„Etniile sunt, de fapt, cărămizile care stau la baza R. Moldova. Tradițiile etniilor se păstrează mai bine în comunitățile locale, în sate, iar obiectivul A.S.I.C.S. este anume încurajarea și susținerea ideilor la nivel de comunitate. Desigur, am acceptat cu mare drag să contribuim la participarea Comunității bulgare la acest eveniment”, a spus președintele Consiliului A.S.I.C.S., Alexandru Gîscă.

Potrivit lui Gheorghe Barbarov, președintele Comunității Bulgarilor din R. Moldova, în republica noastră locuiesc circa 80 de mii de etnici bulgari.

„Majoritatea etnicilor bulgari trăiesc în Taraclia, dar nu numai. Acest festival este o oportunitate de a ne întâlni cu bulgarii din toată R. Moldova, de a discuta cu reprezentanții altor minorități naționale din țara noastră. Aici a fost totul pregătit de către Comunitatea bulgară cu ajutorul partenerului nostru de încredere, Asociația A.S.I.C.S. Să dea Dumnezeu să avem în continuare astfel de parteneri”, a punctat Gheorghe Barbarov.

Festivalul etniilor se află la cea de-a douăzeci și doua ediție.
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md