00:17:44 13.07.2020
 
Stiri

VIDEO, FOTO // Omagiu pentru EROII care au scris istoria României: „Omagiem sacrificiul lor înălțător și le păstrăm vie amintirea”

Actualitate 28.05.2020 17:39 Vizualizări1293 Autor: Ziarul National
VIDEO, FOTO // Omagiu pentru EROII care au scris istoria României: „Omagiem sacrificiul lor înălțător și le păstrăm vie amintirea” deschide.md


Românii de pretutindeni au pomenit astăzi, de Ziua Eroilor, ostașii și pe toți cei care au scris istoria României prin propriul sacrificiu, pe câmpul de luptă, în lagăre sau în temnițele comuniste, apărând libertatea, credința strămoșească, pământul țării și idealul de unitate al românilor.

Eroii au fost omagiați astăzi și pe teritoriul R. Moldova. Ambasadorul României, Daniel Ioniță, a fost astăzi la cimitirul din satul Țiganca, acolo unde sunt înhumați 1 020 de ostași români, căzuți în perioada iunie – iulie 1914, în luptele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

O slujbă de pomenire a avut loc și la Cimitirul de Onoare Românesc de la Micleuşeni, raionul Strășeni. Localnicii din Micleușeni, membri ai Societății Culturale „Ginta Latină” și membri ai PUN, în frunte cu președintele Octavian Țîcu, au adus un omagiu militarilor români căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei la 22 iunie - 26 iulie 1941. Cei prezenți au depus flori și au ținut discursuri de recunoștință față de eroii români.

Premierul României, Ludovic Orban, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Eroilor și a sărbătorii Înălțării Domnului.

„Astăzi, o zi atât de importantă din calendarul creștin-ortodox, în care sărbătorim praznicul Înălțării Domnului, o dedicăm și eroilor, ostașilor și tuturor celor care au scris istoria României prin propriul sacrificiu, pe câmpul de luptă, în lagăre sau în temnițele comuniste, apărând libertatea, credința strămoșească, pământul țării și idealul de unitate al românilor.

Omagiem sacrificiul lor înălțător și le păstrăm vie amintirea prin ceremoniile intrate în tradiție cu acest prilej. O rugăciune, un gând, o lumânare aprinsă în memoria lor, grija față morminte și monumentele comemorative ridicate în cinstea lor sunt modul nostru de a ne exprima astăzi recunoștința față de ceea ce eroii neamului au făcut cu gândul la generațiile care aveau să le urmeze.

Consider însă că dovada cea mai mare de respect față de toți acești eroi este ca noi, la rândul nostru, să-i atragem pe tineri să cunoască istoria și să aprecieze exemplul de dăruire și curaj al celor care s-au jertfit pentru idealurile românilor. Cu arma în mână pe câmpul de luptă sau din frigul și întunericul temnițelor în care au fost închiși pentru că au militat pentru libertate și democrație, eroii secolelor și deceniilor trecute au avut grijă de viitorul țării.

Istoria este scrisă acum și de eroi căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din diferite zone de conflict ale lumii, unde au reprezentat cu cinste România în cadrul unor misiuni desfășurate sub egida NATO, ONU sau a UE, precum și de toți cei care și-au pierdut viața salvându-și semenii. Le închinăm tuturor această zi de mare sărbătoare creștinească, după datina străbună şi orânduirea Bisericii Ortodoxe Române, cu tot respectul cuvenit pe măsura sacrificiului lor.

Odihnă în pace, tuturor eroilor neamului!”, se arată în mesajul premierului României.

Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001.


Ziua Eroilor la Țiganca. Foto: Radio Chișinău

ndial.Ziua Eroilor la cimitirul din Micleușeni. Foto: Deschide.md

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md