11:57:43 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Certificatul COVID-19 devine OBLIGATORIU în localitățile din R. Moldova cu prag de alertă PORTOCALIU și ROȘU: Sistemul de învățământ se va desfășura în continuare cu prezența FIZICĂ a elevilor

Actualitate 22.09.2021 15:58 Vizualizări1925 Autor: Ziarul National
VIDEO // Certificatul COVID-19 devine OBLIGATORIU în localitățile din R. Moldova cu prag de alertă PORTOCALIU și ROȘU: Sistemul de învățământ se va desfășura în continuare cu prezența FIZICĂ a elevilor


Certificatul COVID-19 devine obligatoriu, de la 1 octombrie curent, în localitățile din R. Moldova incluse în pragul de alertă portocaliu și roșu privind incidența la noul coronavirus.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat astăzi, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), desfășurată în noua componență, cu jumătate din membri de profesie medici sau specialiști în sănătate publică, că Certificatul COVID-19 în localitățile aflate în pragul de alertă galben va fi solicitat numai la dorința organizatorilor de evenimente, iar în cele aflate în prag de alertă verde nu va fi necesar.

Copiii, la toate nivelele de alertă, de la verde până la roșu, rămân să învețe în școală cu prezența fizică.

„Comisia a considerat oportun ca pentru majoritatea activităților, certificatul COVID-19 să devină obligatoriu. Certificat COVID-19 înseamnă sau certificat de vaccinare, sau trecerea unui test, sau certificat despre suportarea bolii în ultimele șase luni, sau certificat despre prezența anticorpilor în ultimele 90 de zile. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a fost împuternicit să lucreze la elaborarea unui pachet de facilități, precum zile de odihnă, libere sau altele pentru vaccinarea tuturor angajaților din prima linie și a căror activitate profesională implică o interacțiune cu cetățenii, dar și de măsuri compensatorii pentru agenții economici activitatea cărora ar putea fi afectată de măsurile de protecție sau subvenționarea și șomajul tehnic”, a declarat Ala Nemerenco.

Totodată, în localitățile aflate în prag de alertă portocaliu și roșu va fi micșorat numărul de călători în transportul public, unul dintre cele mai importante focare de transmitere a infecției, se va trece la munca de la distanță, iar procesul de studii în universități va decurge online.

În prezent, incidența cazurilor de infecție cu COVID-19 la nivel național este de 198 de cazuri la 100 de mii populație, ceea ce corespunde pragului de alertă portocaliu, în Bălți incidența fiind de 427 de cazuri la 100 de mii populație, iar în Chișinău - de 333, ceea ce corespunde pragului de aleră roșu.

Potrivit Alei Nemerenco, 366 de localități din R. Moldova sunt acum în prag de alertă verde, 156 – galben, 311 – portocaliu și 178 – roșu.

CNESP a dispus Agenției Naționale pentru Sănătate Publică să publice în fiecare luni pragul de alertă la nivel național, dar și pentru fiecare raion sau municipiu în parte.

„Prin publicarea săptămânală a ratei de incidență, toți, inclusiv antreprenorii, pot anticipa când localitatea în care activează va trece la un nivel următor de măsuri de protecție. Comisiile teritoriale de sănătate publică, în termen de 48 de ore de la apariția hotărârii CNESP, sunt obligate să se întrunească și să aplice în teritoriu, pentru fiecare localitate în parte, măsurile de protecție conform acestor indicatori”, a mai afirmat Nemerenco.

Pentru a oferi cetățenilor predictibilitate și claritate în privința măsurilor de protecție împotriva COVID-19 ce urmează a fi aplicate, CNESP a stabilit pragurile de alertă atât în baza recomandărilor OMS, cât și ale altor instituții internaționale, experienței satatelor europene, racordate la situația pandemică locală:

Prag de alertă verde:

Incidență de cazuri de infecție cu COVID-19 sub 50 la 100 mii populație, cumulativ pentru ultimele șapte zile

Pentru acest grad de alertă este prevăzută purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, respectarea distanței fizice de cel puțin 1 m și a regulilor de igienă. „Oamenii vor putea duce o viață economică și socială cât mai aproape de normalitate”, a spus ministra Sănătății.





Prag de alertă galben:

Incidență între 50 și 99 de cazuri la 100 mii populație

În acest caz instituțiile de învățământ vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare.

Pragul de alertă galben prevede câteva scenarii pentru organizarea evenimentelor private: participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare, cu asigurarea spațiului de cel puțin 4 m2, fie participarea a maxim 300 de invitați, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, vizitatorii cinematografelor, a sălilor de concerte în spații închise și deschise, a cluburilor de noapte sau a festivalurilor, vor trebui să prezinte certificatul COVID-19.





Prag de alertă portocaliu:

Incidență între 100 și 249 de cazuri la 100 mii populație

Un astfel de scenariu prevede activitatea instituțiilor de învățământ general cu prezență fizică, în timp ce instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare, în baza uneia din opțiuni: cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior sau cu utilizarea a cel mult 75 la sută din numărul locurilor existente în interior, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19.

Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o capacitate de 50% vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.





Prag de alertă roșu:

Incidență mai mare de 250 de cazuri la 100 mii populație

În acest caz, instituțiile de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferențiat.

Totodată, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19.

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 metri pătrați pentru fiecare persoană cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md