07:31:57 06.10.2022
Stiri

VIDEO // Călătoria cu mașina până la Iași, SCURTATĂ cu 30 de minute, iar cea cu trenul de la Chișinău până în România - cu trei ore: Sprijin fără precedent anunțat de UE pentru dezvoltarea infrastructurii și transporturilor din R. Moldova

Actualitate 25.11.2021 19:29 Vizualizări14220 Autor: Ziarul National
VIDEO // Călătoria cu mașina până la Iași, SCURTATĂ cu 30 de minute, iar cea cu trenul de la Chișinău până în România - cu trei ore: Sprijin fără precedent anunțat de UE pentru dezvoltarea infrastructurii și transporturilor din R. Moldova
Premierul Natalia Gavrilița și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean


Construcția podului peste Prut de la Ungheni va scurta cu 30 de minute călătoria cu transportul rutier până la Iași, iar reabilitarea infrastructurii feroviare pe tronsonul Chișinău-Ungheni va reduce cu circa trei ore călătoria cu trenul până în România.

Acestea sunt doar două dintre proiectele ce urmează să fie realizate în viitorul apropiat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, au anunțat astăzi la Chișinău premierul Natalia Gavrilița și comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, care întreprinde prima sa vizită într-un stat din afara UE.

Oficialul de la Chișinău a enumerat, într-o conferință de presă, mai multe proiecte majore de infrastructură ce urmează a fi realizate cu finanțare externă.

„R. Moldova va beneficia de construcția unui pod la Ungheni, care va scurta călătoria la Iași cu 30 de minute. Vom avea un nou pod pe Nistru, la Soroca, care va scurta călătoria spre Kiev și va atrage noi fluxuri de transport de mărfuri. Urmează să reabilităm podul Giurgiulești-Galați pentru a-i majora capacitatea. Avem asigurate finanțări majore pentru tronsoanele de drum Leușeni-Chișinău-Dubăsari, Unguri-Soroca, Tighina-Căușeni-Cimișlia, Slobozia Mare-Giurgiulești, Hâncești-Leova-Cantemir, centura de la Vulcănești ș.a., drumuri care devin începând de anul viitor șantiere”, a anunțat în această seară la Guvern Natalia Gavrilița.

De asemenea, actuala guvernare își propune să „scoată din degradare” Calea Ferată a Moldovei, după ce au fost liberalizate serviciile în acest sector prin aprobarea noului Cod feroviar: „Suntem în discuții avansate cu parteneri din Franța pentru modernizarea infrastructurii pe tronsonul Ungheni-Chișinău, ceea ce va reduce cu 3 ore timpul de circulație a trenurilor de pasageri între Moldova și România”.

„Conexiunile țării noastre cu întreaga lume și, în special, cu Europa sunt o prioritate pentru Guvern, de aceea ne-am bucurat să avem azi o discuție deschisă, axată pe detalii și proiecte concrete cu o înțelegere profundă a aspirațiilor țării noastre. Am discutat despre dorința noastră de obținere, pe termen mediu, a posibilității deschiderii treptate de către UE a pieței transportului rutier pe baza progresului înregistrat de Republica Moldova în transpunerea acquis-ului relevant al UE. Ne dorim conectarea țării noastre la rețeaua de autostrăzi europene. (...) Sunt sigură că aceste proiecte se vor realiza, de noi depinde doar ca ele să devină realitate cât mai repede. Contăm pe sprijinul Uniunii Europene și al doamnei Adina Vălean în procesul negocierii Declarației Comune a Summit-ului PaE din decembrie, inclusiv prin includerea nu doar a unei componente politice puternice, care ar reflecta aspirațiile noastre europene și opțiunea europeană, ci și a oportunităților sectoriale adiționale, și anume măsurile ambițioase ale UE privind realizarea tranziției verzi și a celei digitale (Pactul Verde European), Programul de Mobilitate UE și reorganizarea complexului energetic”, a punctat Natalia Gavrilița, mulțumindu-i comisarului european Adina Vălean pentru deschiderea manifestată în acordarea de sprijin pentru R. Moldova.

Comisarul european pentru Transporturi a apreciat determinarea noii guvernări de la Chișinău de a schimba lucrurile în R. Moldova, afirmând că acțiunile sunt remarcate și la Bruxelles.

„UE are în vedere pentru R. Moldova mai multe instrumente financiare, sume importante de sprijin financiar..., toate având o componentă de transport și infrastructură, pentru ca să dezvoltați conexiunile cu partenerii Dvs., conectarea la rețelele de transport european, ceea ce înseamnă acces la piața UE, principala destinație comercială pentru produsele moldovenești”, a declarat comisarul Adina Vălean.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

26.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce nu renunță Put...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md