14:16:58 22.07.2019
 
Stiri

Victor Chirilă // De ce R. Moldova eșuează ca stat? Partea I

Opinii 21.03.2017 16:00 Vizualizări3058 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă // De ce R. Moldova eșuează ca stat? Partea I

După aproape 26 de ani de independență și tranziție spre democrație și economie de piață, R. Moldova rămâne cea mai săracă și una dintre cele mai corupte țări din Europa. Peste 40% din cetățenii săi trăiesc sub nivelul sărăciei regionale de $5 pe zi, iar alte 20% din populație au emigrat în alte state în căutarea unui trai decent.

Pe parcursul acestei perioade, au fost create instituții și aprobate legi moderne menite să asigure separarea puterilor în stat, independența justiției, supremația legii, libertatea presei, pluralismul de opinii, inviolabilitatea proprietății private, un mediu de afaceri cu reguli și oportunități egale pentru toți, cheltuirea transparentă a banilor publici etc.

Din păcate, însă, practica bate gramatica. Instituțiile și legile existente, create și elaborate cu asistența consultativă și financiară generoasă a UE, SUA, Băncii Mondiale și FMI, sunt, deocamdată, incapabile să prevină capturarea instituțiilor-cheie ale statului de către grupurile oligarhice; să elimine imixtiunile politice și ale grupurilor oligarhice în sistemul judiciar; să apere libertatea presei și pluralismul de opinii de monopolizarea mass-mediei de grupurile oligarhice; să protejeze inviolabilitatea proprietății private amenințată de atacurile raider regizate de grupurile oligarhice; să combată corupția endemică din instituțiile statutului acoperită de politicieni; să elimine monopolurile economice și comerciale; să prevină mega-jaful bancar de un miliard de dolari SUA etc..

Acestea și alte tendințe nu sunt altceva decât reflecția unui stat slab, incapabil să se autoguverneze, a unui stat scăpat de sub controlul democratic al societății, a unui stat în proces de degradare instituțională. De ce am ajuns în această situației deplorabilă? Care sunt cauzele acestui dezastru în derulare? Cum putem stopa și elimina aceste tendințe nefaste? Sunt întrebări-cheie pentru viitorul R. Moldova ca stat, întrebări la care societatea va trebuie să răspundă cât mai curând posibil.

Ca și alte societăți contemporane, societatea din R. Moldova, în loc să analizeze propriile instituții, este mai degrabă înclinată să blameze diverși actori străini pentru eșecurile politice, economice și sociale ale statului lor: Rusia pentru șantajul politic, economic și energetic și, nu în ultimul rând, pentru crearea și susținerea separatismului din regiunea transnistreană; UE pentru menajarea unei clase politice și guvernări pretins „proeuropene” și corupte; SUA pentru tolerarea capturării statului de către gruparea oligarhică condusă de Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova; FMI și Banca Mondială pentru austeritate financiară și reforme sociale nepopulare.

Opiniile cetățenilor moldoveni diferă în funcție de opțiunile lor politice și geopolitice. Totuși, există și un numitor comun, majoritatea societății susține că principală cauză a impasului în care s-a pomenit R. Moldova rezidă în proasta calitate a actualei clase politice, compromisă iremediabil de corupție. Clasa politică, însă, nu este nicidecum un corp distinct de societate, ci dimpotrivă este parte intrinsecă a acesteia și reflectă atât experiența ei istorică, cât și normele, valorile, tradițiile și moravurile ei. În plus, aceasta este influențată/modelată de instituțiile create de societate, instituții care în definiția lui Samuel Huntington nu sunt altceva decât „modele stabile, valoroase și recurente de comportament”.

În viziunea UE, principalele cauze ale problemelor cu care se confruntă R. Moldova sunt fragilitatea statului de drept și a responsabilității democratice (accountability), elemente-cheie pentru orice bună guvernare. În consecință, UE ne recomanda să realizăm mai multe reforme pentru a îmbunătăți statul de drept. Deși, fără îndoială, are un caracter obiectiv, abordarea tehnocraților europeni vizavi de R. Moldova este, într-o anumită măsură, una stereotipizată, fiind influențată de experiența acumulată anterior în procesul de aderare la UE a statelor din Europa Centrală și de Est.

Tehnocrații europeni pornesc de la premiza că R. Moldova este, de asemenea, un stat relativ format, fapt contrazis, însă, de realități. În opinia noastră, procesul de construcție statală a R. Moldova nu a fost dus la bun sfârșit, iar o serie de evoluții denotă că statul moldovenesc se află în proces de degradare instituțională. Or, anume existența unui stat puternic, suficient centralizat, unit și capabil să aplice legea, coerent și uniform, pe întreg teritoriul reprezintă o precondiție obligatorie pentru afirmarea și protejarea statului de drept, asigurarea responsabilității democratice și promovarea unei creșteri economice intensive/sustenabile. Mai mult decât atât, în lipsa unui stat pe deplin format, întreaga paradigmă de dezvoltare/evoluție a sistemului său instituțional este, nici mai mult nici mai puțin, un cerc vicios, care permanentizează și exacerbează propriile slăbiciuni structurale. Drept rezultat, multiplele reforme chemate să consolideze statul de drept, buna guvernare nu produc efectele scontate.

Va urma

Victor Chirilă, președintele Asociației de Politică Externă, pe Facebook

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dinu 21.03.2017 16:46

Daca acum esueaza ca stat, atunci cind a prosperat acest stat? Atunci cind ne-a condus dictatorul Voronin, sau atunci cind ne-a condus "seful" Filat care ne-a furat de un miliard? Eu as zice ca abia acum Moldova a scapat din captivitate si s-a inceput a dezvolta.

Vova 21.03.2017 17:24

De la independeța RM pînă în prezent au fost înaintate liste de partid, dar nu oameni! Acum vrem sistemul uninominal, să alegem oameni nu liste cu oameni care sunt contrlați de liderii partidelor!

Polilogu 21.03.2017 21:45

Mai ,VOVA! Romanii au trecut prin experienta ”uninominalilor”. La ce a iesit ,tragem ponoasele si astazi !! Asa ca succes la votarea uninominala !

LanceaLuiHoria 24.03.2017 12:19

Dinu şi Vova ! Trolilor ! Degeaba veniţi aici cu propaganda ! Autorul prezintă aici o analiză adâncă şi corectă.

alzara - Sibiu 25.03.2017 08:08

Lance ,urmăreşte rezultatul uninominalului din România : exceptând câţiva politicieni profilaţi fotoliile au fost ocupate de către cei care şi - au putut susţine personal financiar campania . Ghici cine ? Statalitatea Moldovei este iluzorie ; reîntregirea e soluţia . Succes !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md