14:39:22 04.06.2023
Stiri

Vicepremierul Serebrian, DETALII despre reglementarea transnistreană la cel mai important for din Europa Centrală și de Est dedicat problemelor de apărare și securitate. Autoritățile caută soluții privind muniția de la depozitul din Cobasna

Actualitate 26.05.2023 15:12 Vizualizări1494 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Serebrian, DETALII despre reglementarea transnistreană la cel mai important for din Europa Centrală și de Est dedicat problemelor de apărare și securitate. Autoritățile caută soluții privind muniția de la depozitul din Cobasna


Viceprim-ministrul pentru Reintegrare și reprezentant politic din partea Chișinăului în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Oleg Serebrian, s-a aflat la Varșovia, Polonia, între 24 - 26 mai curent, unde a participat la conferința internațională Defence 24 Day, cel mai mare și important for din Europa Centrală și de Est dedicat problemelor de apărare și securitate.

În calitate de vorbitor al panelului Impactul războiului din Ucraina și al conflictului transnistrean asupra securității R. Moldova, oficialul de la Chișinău a prezentat detalii despre problema transnistreană, conjunctura geopolitică regională și dinamica procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană în contextul războiului din Ucraina. O atenție specială a fost acordată formatelor de negocieri și dinamicii interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol, arată de Biroul Politici de Reintegrare.

Vicepremierul a subliniat importanța soluționării pașnice a conflictului și a revitalizării procesului de negocieri, reafirmând angajamentul Guvernului R. Moldova de a continua dialogul în vederea tranșării problemei transnistrene. Serebrian a menționat rolul deosebit al Uniunii Europene și al partenerilor externi în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, inclusiv în identificarea soluțiilor privind muniția de la depozitul din Cobasna.

Potrivit vicepremierului, participarea la eveniment a constituit o excelentă oportunitate de a informa publicul cu privire la provocările actuale la adresa stabilității și securității R. Moldova și perspectivele procesului de negocieri cu Tiraspolul, de a efectua un schimb de opinii pe marginea subiectelor de apărare și securitate, precum și de a cunoaște echipamentele și dotările moderne produse de industria de apărare poloneză. La fel, a fost o bună ocazie de a discuta rolul unităților speciale în menținerea securității internaționale și interne ale statelor din regiune.

Ediția 2023 a conferinței, la care au fost prezenți cca 3 000 de participanți și 300 de vorbitori, a inclus cinci blocuri tematice: descurajare și apărare, reziliență, modernizare a forțelor armate, industria de apărare, forțele pentru operațiuni speciale „Sofeast” (serviciile secrete de elită).

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md