00:06:16 15.06.2024
Stiri

Vicepremierul Popescu a DEZVĂLUIT principalele subiecte și așteptări ale Summitului CPE: „Este o INVESTIȚIE majoră în parcursul nostru european. Unii LIDERI vor face anunțuri importante ce țin de consolidarea SECURITĂȚII R. Moldova”

Actualitate 25.05.2023 12:27 Vizualizări1535 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Popescu a DEZVĂLUIT principalele subiecte și așteptări ale Summitului CPE: „Este o INVESTIȚIE majoră în parcursul nostru european. Unii LIDERI vor face anunțuri importante ce țin de consolidarea SECURITĂȚII R. Moldova”


Summitul Comunității Politice Europene (CPE) reprezintă o șansă unică pentru R. Moldova și este de departe cel mai important eveniment organizat vreodată la noi în republică, o investiție majoră în parcursul nostru european, a declarat astăzi vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, în cadrul unui eveniment în care dezvăluit principalele subiecte și așteptări de la reuniunea de pe 1 iunie. Cele mai interesante discuții nu vor fi la microfoane, ci în culisele reuniunii, a recunoscut Nicu Popescu. Anume aceste discuții neformale se vor transforma în rezultate concrete pentru R. Moldova, a adăugat oficialul.

„La Chișinău vom avea delegații din aproape 50 de state. Mulți dintre acești oaspeți vor fi pentru prima dată în R. Moldova. Obiectivul nostru este să consolidăm rolul R. Moldova în familia europeană. În ultimii 30 de ani, R. Moldova a trecut prin mai multe faze complicate – de izolare, incapacitate de a convinge, incapacitate de a atrage prietenii, asistență, sprijin… Astfel, acest summit ne oferă posibilitatea să acoperim foarte multe lacune în interacțiunea cu partenerii externi. Facem o investiție în viitorul relației noastre cu absolut fiecare stat democratic și liber din Europa. Aceste relații vor fi o piatră de temelie în parcursul nostru european, pentru parcursul nostru de aderare, deoarece peste jumătate din membrii CPE sunt și membri ai UE. În următorii ani, absolut fiecare pas, fiecare etapă în parcursul nostru european trebuie sprijinit, votat, susținut de absolut fiecare stat membru al UE. De aceea, acest summit este o investiție în parcursul nostru european. Este un semn de sprijin pentru R. Moldova, în contextul războiului de la granița noastră. Mai este și un semnal puternic pentru societatea noastră, dar și pentru absolut fiecare stat din lume: R. Moldova face parte din familia europeană și R. Moldova nu este singură”, a declarat Nicu Popescu.

Vicepremierul a subliniat că la reuniune vor fi abordate și efectele războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, care au afectat fiecare cetățean al R. Moldova.

„Efectele războiului au afectat absolut fiecare cetățean. E vorba de deconectări de energie, riscuri de securitate, inflație, întreruperea comerțului la Marea Neagră… Evident că aceste efecte negative ale războiului se adaugă altor politici ostile aplicate de Federația Rusă față de R. Moldova. E vorba de sprijinul separatismului, de menținerea ilegală a trupelor ruse, embargouri aplicate ani la rând. Astfel, pentru noi e important să nu fim singur într-o asemenea regiune. Trebuie de remarcat faptul că orice element de destabilizare, orice tentativă de deraiere, de complicare a vieții noastre, inclusiv inflația, întreruperea curentului afectează fiecare cetățean, indiferent de preferințele geopolitice sau politice. Pana de curent ne-a afectat pe toți, inclusiv vorbitorii de română, de rusă, ucraineană, găgăuză sau bulgară. Astfel, noi trebuie să ne consolidăm locul în familia europeană și acest summit e o ocazie pentru noi toți să asigurăm în continuare pace, stabilitate și parcurs european”, a menționat Nicu Popescu.

Nu în ultimul rând, discuțiile de la reuniunea CPE se vor axa și pe perspectivele R. Moldova.

„De exemplu, ce se poate de făcut în ceea ce privește proiectele de siguranță cibernetică, interconectări, energetică… În cadrul summitului, vom vedea care sunt pașii concreți care urmează a fi întreprinși ulterior. R. Moldova este interesată de câteva dimensiuni. În primul rând, pentru noi contează sprijinul diplomatic, înrădăcinarea în familia europeană. În afară de asta, este important să avem oportunitatea de a consolida aspectele sociale, energetice, cele legate de interconectivitate cu spațiul european. Recent a fost dat în exploatare un pod care leagă R. Moldova de România, de UE. Este primul pod construit în ultimii zeci de ani. Noi ne dorim să mai avem 10 - 15 poduri spre UE”, a punctat vicepremierul.

Mesaj pentru cetățenii R. Moldova: „Fiți naturali, cu inima deschisă”

Nicu Popescu a avut și un mesaj pentru cetățenii R. Moldova, în contextul unor inconveniențe provocate de această reuniune.

„Ce să facă cetățenii noștri? Același lucru pe care îl facem cu toții atunci când avem oaspeți. Îi primim cu inima deschisă, cu masa pusă, cu zâmbet, politețe și atașament. Ne place să primim oaspeți, să discutăm. Ne place să ne vedem cu rudele. Același lucru, în cazul acestui summit, se va întâmpla la scară europeană. Ne vedem cu rudele, prietenii noștri. Să fim naturali, așa cum suntem în interacțiunea noastră cu oaspeții. E adevărat că va fi un anumit grad de constrângere în centrul Chișinăului, dar și spre Bulboaca, pentru a asigura securitatea liderilor europeni, dar și securitatea tuturor. Nu suntem foarte obișnuiți cu astfel de evenimente, dar vor avea loc și mici inconveniențe. Totuși, această oportunitate ne va seta și ne va deschide noi căi de a promova aderarea la UE și ancorarea republicii noastre în familia europeană pentru ani înainte”, a adăugat Popescu.

Unii lideri europeni vor face anunțuri privind sprijinul oferit R. Moldova în consolidarea securității

Șeful diplomației R. Moldova spune că la evenimentul de pe 1 iunie se va discuta foarte mult despre R. Moldova și provocările prin care trece. Cele mai importante discuții vor fi purtate în culise.

„Este absolut clar că, în condițiile în care reuniunea are loc aici, foarte aproape de zona acțiunilor militare din Ucraina, se va discuta despre republica noastră, inclusiv rolul R. Moldova. R. Moldova va fi prezentă în discuții atât formale, cât și informale. Nu o să vă spun un mare secret, dar de cele mai multe ori cele mai importante și cele mai interesante discuții la astfel de reuniuni nu au loc în plenară, nu au loc la microfon. Au loc pe culoare, în pauzele de cafea. Atunci se discută lucruri foarte concrete, foarte sincer, inclusiv despre R. Moldova. Aceste discuții fără microfoane sunt mult mai axate pe rezultat. Se vor lua decizii, care ulterior vor fi formulate, formalizate și aplicate de aceste țări. Astfel, nu trebuie să vă axați doar pe ce se va auzi de la microfon, pentru că acest summit ne va da energie să avansăm pe multe dosare de importanță majoră pentru R. Moldova, pentru mult timp înainte. Vom veni cu o listă concretă de inițiative relevante pentru R. Moldova”, a punctat Nicu Popescu.

Subiectul ce ține de securitatea la nivel european și regional va fi crucial la reuniunea de pe 1 iunie, a adăugat Nicu Popescu.

„Este un subiect de importanță crucială atât pentru R. Moldova, cât și pentru întreg continentul european și pentru toți liderii care vor veni la Chișinău. Pentru reuniunea din R. Moldova încă finalizăm structurarea discuțiilor. Cu siguranță se va discuta tot ce ține de pacea și securitatea pe continentul european. Vor exista grupuri de lucru în care liderii vor discuta subiectele ce țin de securitate, apărare și pace. Zilele acestea se finalizează această agendă, în funcție de interesele fiecărui stat. Tot în marja acestui summit vor urma și câteva anunțuri legate de R. Moldova. Aceste anunțuri vor viza inclusiv domeniul securității și apărării. Deci, ele nu vor face parte din inițiativa CPE. Unii dintre liderii prezenți la această reuniune vor face și anumite anunțuri ce țin de sprijinul oferit R. Moldova în tot ce ține de consolidarea păcii, securității și stabilității pe teritoriul nostru”, a conchis ministrul de Externe.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md