04:21:52 08.12.2023
Stiri

Vești proaste pentru 600 de milioane de oameni. Creșterea nivelului mării este „inevitabilă”

Actualitate 13.09.2022 07:57 Vizualizări1635 Autor: Ziarul National
Vești proaste pentru 600 de milioane de oameni. Creșterea nivelului mării este „inevitabilă” Shutterstock


Creșterea nivelului mării de la topirea calotei glaciare din Groenlanda este acum inevitabilă, susțin oamenii de știință, chiar dacă arderea combustibililor fosili care cauzează criza climatică s-ar încheia peste noapte.

Cercetările arată că încălzirea globală până în prezent va determina o creștere minimă absolută a nivelului mării de 27 cm doar din gheața topită din Groenlanda.

Studiul, publicat în Nature Climate Change, a folosit măsurătorile prin satelit cu pierderile de gheață din Groenlanda și deformarea calotei glaciare în perioada 2000 – 2019. Aceste date le-au permis oamenilor de știință să calculeze cât de mult s-a topit calota glaciară.

Estimarea de 27 cm este considerată minimă, deoarece ține cont doar de încălzirea globală de până acum.

Avantajul acestui studiu este că oferă o estimare a creșterii nivelului mării, dar metoda utilizată nu oferă o scală de timp în care gheața se va topi. Cu toate acestea, pe baza estimărilor actuale, cercetătorii au spus că cea mai mare parte a creșterii va avea loc relativ curând.

Conform lui William Colgan, cercetător, „există un sprijin din ce în ce mai mare în literatura științifică pentru ideea că vor fi mai mulți metri de creștere în următorii 100 până la 200 de ani”.

O veste proastă pentru 600 de milioane de oameni

Profesorul Gail Whiteman, de la Universitatea din Exeter, a declarant pentru The Guardian că „rezultatele acestui nou studiu sunt greu de ignorat pentru toți liderii și politicienii preocupați de viitorul umanității”.

„Este o veste proastă pentru cei aproape 600 de milioane de oameni care trăiesc în zonele de coastă din întreaga lume. Pe măsură ce nivelul mării crește, acestea vor fi din ce în ce mai vulnerabile. Liderii politici trebuie să crească rapid finanțarea pentru adaptarea și daunele climatice”, a adăugat Whiteman, citat de Descoperă.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md