12:03:48 24.05.2022
Stiri

Consilierul prezidențial Veaceslav Negruță, membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”, solicită APP să explice remunerările GRASE ale reprezentanților statului în această companie

Actualitate 18.01.2022 12:22 Vizualizări4956 Autor: Ziarul National
Consilierul prezidențial Veaceslav Negruță, membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”, solicită APP să explice remunerările GRASE ale reprezentanților statului în această companie


Consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul economic, Veaceslav Negruță, confirmat la finele lunii noiembrie 2021 în funcția de membru al Consiliului de Observatori de la SA „Moldovagaz” din partea statului, a solicitat Agenției Proprietății Publice (APP) să spună cum este stabilită remunerarea lunară a membrilor consiliilor de administrație și de observatori ale acestei companii.

Veaceslav Negruță își dorește, astfel, să vadă dacă există vreo corelare între rezultatele economico-financiare ale „Moldovagaz” și remunerările oferite reprezentanților conducerii acestei companii.

„Am solicitat acționarului - statul în persoana APP - să clarifice situația privind modul de stabilire a remunerărilor membrilor consiliilor de administrație și de observatori ale SA „Moldovagaz”. În cazul Consiliului de observatori, remunerariul e stabilit de către acționari în cadrul adunărilor generale. Solicitarea mea a fost adresată APP pentru clarificarea și reglementarea acestui aspect. Misiunea mea și manadatul pentru un an în Consiliul de observatori al SA „Moldovagaz” sunt strict legate de aspectele ce reies din situația și prioritățile acționarului (APP) în această societate pe acțiuni, iar în topul acestor priorități, de rând cu altele, este auditul datoriilor”, a declarat Veaceslav Negruță pentru Ziarul NAȚIONAL.

Consilierul prezidențial a precizat că nu a primit deocamdată nicio remunerare de la SA „Moldovagaz” și nici nu a discutat acest subiect până acum în cadrul companiei.

Anterior, reprezentanții statului în Consiliul de Observatori al SA „Moldovagaz” primeau puțin sub 100 000 de lei lunar în calitate de remunerări din partea companiei responsabile de furnizarea gazelor către cetățenii R. Moldova.

De exemplu, fostul secretar de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, în prezent cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, a arătat în declarația de avere pentru anul 2018 indemnizații de peste 1,180 de milioane de lei de la SA „Moldovagaz” sau câte 98 337 de lei lunar.

Amintim că „Gazprom” a invocat, la semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale către R. Moldova, o datorie de 709 milioane de dolari a malului drept al Nistrului. Guvernul de la Chișinău a anunțat că va efectua un audit al acestei sume, pentru a stabili cum a fost acumulată, în condițiile în care cetățenii R. Moldova de pe malul drept al Nistrului și-au achitat în mod regulat facturile.

De menționat că, în contextul crizei energetice actuale, „Gazprom” nu a invocat niciodată datoria de aproape opt miliarde de dolari pe care o are Transnistria pentru consumul de gaze.

Compania rusă „Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Agenția Proprietății Publice de la Chișinău - 35,33% din acțiuni, „Tiraspoltransgaz”, o companie din Transnistria - 13,44% din acțiuni, iar restul acționarilor au cote mai mici de 5%.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 18.01.2022 15:05

Daca consumatorii de pe malul drept si-au platit regulat facturile, atunci remuneratiile reprezentantilor statului de-a lungul anilor pot forma enorma datorie sau acestia au admis falsuri. Uzina metalurgica din Ribnita separatista este conectata de pe malul drept la gaze pentru consumul carora nu se plateste, iar datoria e pusa pe seama Moldovagaz.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md