12:25:46 29.03.2024
Stiri

Varianta Delta se răspândeşte „cu viteza incendiilor de vegetaţie”. Pacienţii dezvoltă forme mai grave ale bolii? Experţii caută răspunsul

Actualitate 03.08.2021 09:20 Vizualizări1297 Autor: Ziarul National
Varianta Delta se răspândeşte „cu viteza incendiilor de vegetaţie”. Pacienţii dezvoltă forme mai grave ale bolii? Experţii caută răspunsul


Noul val de COVID-19, alimentat de varianta Delta, se extinde în tot mai multe țări, iar experiențe caută, în continuare, răspuns la o întrebare care stă pe buzele tuturor: Este tulpina indiană a SARS-CoV-2 mai gravă decât celelalte ? Cu alte cuvinte, se îmbolnăvesc mai tare persoanele infectate cu varianta Delta a coronavirusului?

În SUA, Centrele pentru Control și Prevenirea Bolilor (CDC) au avertizat că varianta Delta, identificat pentru prima dată în India și ajuns acum cu dominantă la nivel mondial, este „probabil mai severă” decât versiunile anterioare ale coronavirusului, potrivit unui raport intern publicat vineri .

De asemenea, mai multe studii efectuate în Canada, Singapore şi Scoţia arată că persoanele infectate cu varianta Delta au avut nevoie de spitalizare în număr mai mare, comparativ cu pacienţii din valurile precedente ale pandemiei de COVID-19.

Într-o serie de interviuri acordate pentru Reuters , experții care au comentat cele trei studii cu precizat că toate sugerează același lucru, respectiv un risc mai ridicat de a dezvolta forme grave ale bolilor la pacienții infectați cu varianta Delta. Totuși, numărul mic al participanților la cercetarea ridică un semn de întrebări când vine vorba despre generalizări. Până în acest moment, concluziile nu au fost verificate de specialiști din afara echipelor direct implicate.

Medicii care au tratat pacienţi infectaţi cu tulpina indiană a coronavirusului au descris un debut accelerat al simptomelor specifice şi, în multe regiuni, o creştere generală a numărului de cazuri grave de COVID-19. Totuşi, se insistă asupra necesităţii mai multor studii pentru a realiza o comparaţie relevantă între cazurile de COVID-19 provocate de o tulpină sau alta a SARS-CoV-2.

În lipsa unor cercetări ample, „este dificil să identificăm gradul creşterii severităţii bolii”, spune Lawrence Young, virolog la Institutul Medical Warwick din Marea Britanie.

În plus, este posibil ca rata îngrijorătoare de transmisibilitate a variantei Delta să contribuie la valul tot mai mare de pacienţi care ajung în spitale cu forme grave ale bolii, comentează experţii.

Potrivit raportului CDC, varianta Delta este la fel de contagioasă ca varicela şi mult mai contagioasă decât răceala obişnuită sau gripa.

Shane Crotty, virolog la Institutul de Imunologie La Jolla din San Diego, a declarat că cel mai clar indicator al faptului că „varianta Delta poate provoca boli mai severe” provine din studiul scoţian, care arată că această tulpină a dublat, cu aproximaţie, riscul de spitalizare comparativ cu o versiune anterioară a COVID-19.

Majoritatea spitalizărilor şi deceselor asociate COVID-19 din Statele Unite sunt înregistrate la persoane nevaccinate. Există, însă, dovezi că dozele administrate au eficienţă mai mică în cazul persoanelor care au un sistem imunitar vulnerabil, inclusiv la vârstnici.

Vaccinul anti-COVID, în lupta cu varianta Delta

Persoanele vaccinate, care sunt în mod obişnuit sănătoase, au şanse mari de a trece cu bine de COVID-19, experimentând forme uşoare sau chiar asimptomatice ale bolii, spune dr. Gregory Poland, expert în boli infecţioase la Clinica Mayo. „Dar ei pot să le transmită (virusul n.r.) membrilor familiei şi altor persoane care ar putea să nu fie la fel de norocoase", adaugă Poland.

Medicii sunt tot mai solicitaţi pe măsură ce mai multe ţări se confruntă cu o nouă creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. „Este ca un incendiu de vegetaţie, nu ca un foc de tabără mocnit. Suntem în mijlocul flăcărilor”, descrie dr. Michelle Barron, director medical principal în prevenirea şi controlul infecţiilor la UC Health, în Colorado.

Cercetări din China sugerează că, în comparaţie cu tulpina originală, varianta Delta generează de 1.000 de ori mai mult material viral în organismul infectat, atenţionează Barron. „E greu de spus dacă oamenii sunt mai bolnavi din cauza variantei Delta sau dacă oricum ar fi fost mai bolnavi", a precizat ea.

Alţi medici au observat tendinţa pacienţilor infectaţi cu varianta Delta de a dezvolta forme mai grave ale bolii. „Vedem mai mulţi pacienţi care necesită oxigen mai devreme”, declară dr. Benjamin Barlow, medic-şef al lanţului de clinici American Family Care. La clinica din Birmingham, Alabama, Barlow susţine că aproximativ 20% din pacienţi au primit recent un rezultat pozitiv al testului pentru depistarea COVID-19, comparativ cu 2-3% în urmă cu câteva săptămâni.

David Montefiori, director al Laboratorului pentru Cercetarea şi Dezvoltarea Vaccinului SIDA de la Centrul Medical al Universităţii Duke, a declarat că varianta Delta este mai infecţioasă şi duce la apariţia mai rapidă a bolilor, în special pentru cei nevaccinaţi: „ (Virusul n.r.) nu este doar mai uşor de transmis, ci te şi îmbolnăveşte mai tare”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md