07:39:38 24.09.2023
Stiri

Un truc ştiinţific care te ajută să ADORMI mai repede. Este la îndemâna oricui

Actualitate 30.05.2023 19:33 Vizualizări1649 Autor: Ziarul National
Un truc ştiinţific care te ajută să ADORMI mai repede. Este la îndemâna oricui


Unii oameni de ştiinţă au descoperit că insomnia poate fi combătută şi cu un mic, dar esenţial obicei.

Peste o treime din populaţia lumii este afectată de insomnie şi de tulburări de somn. Nu de puţine ori într-o formă cronică, simptomele persistând chiar şi la un an de la diagnosticare în 80% din cazuri.

O problemă serioasă, având în vedere că insomnia este asociată cu probleme de sănătate pe termen lung, precum bolile cardiovasculare, diabetul şi depresia. Metodele de combatere a acestei probleme sunt diferite şi necesită adesea intervenţia unui specialist în somn.

Dar chiar şi obiceiurile mici pot face diferenţa: un studiu recent al Universităţii din Indiana (SUA) a descoperit, de exemplu, că un anumit obicei, adoptat în încercarea de a adormi, poate intensifica simptomele insomniei şi creşte utilizarea medicamentelor pentru somn.

Potrivit lui Spencer Dawson, profesor la Departamentul de Ştiinţe Psihologice şi ale Creierului de la Colegiul de Arte şi Ştiinţe, primul lucru de făcut pentru a gestiona eficient insomnia este să evitaţi să verificaţi ceasul. De fapt, privitul la el nu face decât să agraveze simptomele.

Dawson şi echipa sa s-au concentrat pe un eşantion de aproape 5.000 de pacienţi trataţi într-o clinică de somn, cerându-le să completeze un chestionar despre severitatea insomniei lor, utilizarea somniferelor şi timpul petrecut monitorizându-şi comportamentul în timp ce încercau să adoarmă.

Nu te uita la ceas

De asemenea, oamenii de ştiinţă le-au cerut voluntarilor să raporteze orice diagnostic psihiatric, pentru a determina modul în care factorii s-au influenţat reciproc. Rezultatul? „Am descoperit că urmărirea trecerii timpului afectează utilizarea medicamentelor pentru somn, deoarece agravează simptomele de insomnie”, explică Dawson.

„Oamenii sunt îngrijoraţi că nu dorm suficient, aşa că încep să estimeze cât timp va dura până să adoarmă şi când trebuie să se trezească. Dar nu acesta este genul de activitate care te ajută să dormi: cu cât suntem mai stresaţi, cu atât va fi mai greu să adormi”. Cu consecinţa că, pe măsură ce se dezvoltă frustrarea faţă de insomnie, cu atât este mai probabil să recurgi la medicamente pentru somn, în încercarea de a prelua controlul.

Potrivit autorilor, studiul arată că intervenţiile comportamentale simple îi pot ajuta pe cei care se luptă cu insomnie. Dawson recunoaşte că el însuşi îl recomandă fiecărui pacient nou atunci când se întâlnesc pentru prima dată. „Un lucru pe care mulţi oameni ar trebui să-l facă ar fi să se întoarcă, să-şi acopere ceasul, să-şi scoată ceasul inteligent şi să-şi ţină telefonul departe, astfel încât să nu verifice în mod constant ora”, comentează el. „La urma urmei, nu există nicio situaţie în care privitul la ceas să fie deosebit de util”.


Motivul pentru care supravegherea minutelor care trec nu ar face decât să agraveze insomnia se găseşte în frustrarea pe care o simţim de a nu reuşi să adormi în timp ce timpul trece. Următorul pas al cercetătorilor va fi să examineze tendinţa acestor simptome şi comportamente clinice, pentru a testa dacă reducerea frustrării prin limitarea utilizării ceasului poate reduce deja tendinţa de a lua medicamente pentru somn.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md