22:03:37 28.11.2020
 
Stiri

Un reprezentant al UTM, selectat în calitate de PROFESOR afiliat la cea mai mare universitate din SUA

Actualitate 03.08.2020 15:48 Vizualizări1145 Autor: Ziarul National
Un reprezentant al UTM, selectat în calitate de PROFESOR afiliat la cea mai mare universitate din SUA UTM


Profesorul universitar, doctorul habilitat Oleg Lupan, angajat al Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), a fost selectat, în baza unui concurs internațional, ca professor afiliat (professor by courtesy) la cea mai mare universitate din SUA – University of Central Florida – Universitatea din Florida Centrală (UCF), universitate inovativă din TOP10 în SUA, conform US News & World Report.

UCF este clasată între primele 600-800 de universități din lume de Times Higher Education, oferind peste 200 de programe de studii pentru aproximativ 70 000 de studenți la trei cicluri de studii: licență, master și doctorat (peste 8 000 doctoranzi). UCF a fost fondată în 1963, numind-se inițial Florida Technological University. Dezvoltându-se în timp, și-a extins spectrul programelor, devenind Universitatea din Florida Centrală, având peste 2 533 de profesori titulari. Ca rezultat al colaborării fructuoase în domeniul cercetării științifice dintre UTM și UCF au fost publicate peste 70 de articole recenzate în reviste internaționale de prestigiu, brevete de invenție și realizate diverse proiecte.

Potrivit utm.md, prof. Oleg Lupan a absolvit UTM în 1993, Facultatea de Electrofizică (actualmente Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică), specialitatea Microelectronica și dispozitive semiconductoare (azi – „Microelectronica și nanotehnologii”), a obținut ulterior titlul de doctor în științe tehnice la Institutul de Fizică Aplicată, urmând ulterior și post-doctoratul la Universitatea din Florida Centrală (SUA) și la Centrul Național de Cercetări Științifice (Centre National de la Recherche Scientifique -CNRS, Paris, Franța), poziții ocupate prin concurs internațional în baza Diplomelor obținute la UTM în Moldova. A activat ulterior ca expert și cercetător științific la diferite Centre și universități din lume.

Prof. univ., dr. hab. Oleg Lupan, de asemenea, a făcut post-habilitatul în SUA, Franța, Germania fiind acceptat ulterior ca profesor universitar doctor habilitat în baza rezultatelor cercetărilor, diplomelor și gradelor științifice obținute la UTM și AȘM. Dânsul deține Premiul Național, dar a ajuns și în TOP1% Highly Cited Researcher 2018 pe plan mondial, conform Web of Science.

Predă cursuri pentru majoritatea specialităților Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică la UTM, în special pentru programele de studii Microelectronica și Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală, fiind titular al șase discipline: Fizica Corpului Solid, Dispozitive și Circuite Electronice, Sisteme Optoelectronice, Tehnici de Proiectare a Structurilor VLSI, Nanotehnologii și Nanomateriale, Dispozitive Semiconductoare de Putere, Nano-microelectronică şi Optoelectronică la cele 3 cicluri de studii universitare.

Activează de 27 de ani la UTM, având și stagii la diferite universități și centre științifice din Germania, Franța, Italia, SUA, Rusia, Ucraina, România etc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

20.11.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // (Auto)amăgire, suspi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md