18:00:21 19.09.2020
 
Stiri

Un nou TROC între autoritățile de la Chișinău și administrația separatistă de la Tiraspol? Amânarea controlului vamal deplin la punctul Cuciurgan - Pervomaisk este „o CEDARE în schimbul voturilor pentru Dodon”

Actualitate 03.08.2020 16:02 Vizualizări1198 Autor: Ziarul National
Un nou TROC între autoritățile de la Chișinău și administrația separatistă de la Tiraspol? Amânarea controlului vamal deplin la punctul Cuciurgan - Pervomaisk este „o CEDARE în schimbul voturilor pentru Dodon”


Decizia Guvernului Chicu de a amâna instituirea controlului vamal deplin la punctul moldo-ucrainean de control comun, Cuciurgan – Pervomaisk, este strâns legată de alegerile prezidențiale din toamnă și reprezintă o altă cedare a Chișinăului în fața Tiraspolului. Pentru aceasta regimul separatist va trebui să-i asigure lui Igor Dodon un număr cât mai mare de votanți la alegeri, consideră fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, și expertul în dosarul transnistrean, deputatul Oazu Nantoi.

Controlul comun moldo-ucrainean la punctul Cuciurgan – Pervomaisk a fost instituit în 2017. Pe 1 august curent, faza „controlului relaxat” trebuia să înceteze și să demareze controlul deplin, însă Guvernul Chicu, sub pretextul „situației epidemiologice” și a altor motive de ordin tehnic, a amânat cu încă șase luni controlul deplin.

„Eu nu vreau să fiu absolut categoric, deoarece pandemia într-adevăr este. Dar mie, totuși, îmi pare că decizia respectivă este condiționată de apropierea alegerilor prezidențiale. Știți foarte bine că Igor Dodon mizează pe un număr cât mai mare de voturi din partea stângă a Nistrului și pentru a le obține cred că ei au operat mai multe cedări Tiraspolului între care posibil și aceasta. Nu pun mâna în foc, repet – pandemia încă este, însă situația în general și caracterul secret a întrevederii de la Condrița îmi dă posibilitatea să presupun că decizia este în favoarea agenților economici din Transnistria”, a declarat Ion Leahu pentru Deschide.MD.

Un alt motiv de amânarea a controlului complet este „identificarea unor soluții viabile de înregistrare a instituțiilor din raioanele de est ale R. Moldova la Agenția Servicii Publice, precum și notificarea suplimentară a agenților economici din stânga Nistrului despre obligativitatea înregistrării până la 1 februarie 2021”. „Acesta este un pretext. După câte cunosc eu, procedura de înregistrare la ASP poate fi efectuată și online”, a specificat Leahu.

La rândul său, Oazu Nantoi consideră că amânarea are la bază două componente.

„Prima – cârdășia politicienilor corupți de la Chișinău cu capii regimului separatist de la Tiraspol și al doilea moment este cerșitul lui Dodon în fața regimului de la Tiraspol a voturilor în perspectiva scrutinului prezidențial din 2020. Pot să vă aduc aminte că președintele ucrainean, Petro Poroșenko a fost ales la 5 mai 2014 și dacă ne uităm că el cu domnul Plahotniuc erau în relații foarte strânse, vedem că pe parcursul mandatului său și a aflării lui Plahotniuc în fruntea statului captiv noi ne-am ales doar cu un punct de control comun, care nu-l deranjează pe nimeni”, a spus Nantoi.

Amânarea respectivă ar însemna „o degradare a statului, de această dată determinată de interesele meschine ale lui Dodon, care vrea să cerșească voturi din stânga Nistrului”.

De menționat că Guvernului Chicu a extins cu 6 luni (până la 1 februarie) termenul în care agenţilor economici din stânga Nistrului li se permite traversarea punctului de trecere a frontierei de stat Pervomaisk-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo şi Novosaviţkoe-Cuciurgan, pentru efectuarea procedurilor de vămuire a mărfurilor, fără perceperea drepturilor de import sau export, fără aplicarea măsurilor de politică economică, prohibiţiilor, cu condiţia rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de organele constituţionale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

15.09.2020 10:03 Ziarul National Alecu Reniță // Moldova are chipul și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md