07:37:04 29.05.2020
 
Stiri

Un medic român, participant la MISIUNEA UMANITARĂ din R. Moldova, a fost ÎNGROZIT de numărul mare de cadre medicale infectate cu COVID - 19: „Spitalele raionale au rămas goale, iar pe pacienți nu avea cine să îi trateze... ”

Actualitate 21.05.2020 12:01 Vizualizări1176 Autor: Ziarul National
Un medic român, participant la MISIUNEA UMANITARĂ din R. Moldova, a fost ÎNGROZIT de numărul mare de cadre medicale infectate cu COVID - 19: „Spitalele raionale au rămas goale, iar pe pacienți nu avea cine să îi trateze... ” republica.ro


„A fost groaznic să văd spitale întregi goale pentru că medicii erau infectați cu Covid-19”. Este mărturia unui tânăr medic ieșean, specialist în Terapie Intensivă la Spitalul „Sfântul Spiridon”, care a participat 15 zile la misiunea umanitară din R. Moldova. Georgiana Matei a lucrat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, cel mai mare centru de politraumă, care a devenit spital COVID. Medicul a povestit că cel mai greu moment a fost atunci când a intrat la Terapie Intensivă și și-a văzut peste 45 de colegi aflați în stare foarte gravă.

Medicul Georgiana Matei spune că ne aflăm într-un „război mondial cu un dușman nevăzut” și are și un sfat pentru cei care cred că SARS-CoV-2 nu există: „Purtați mască pentru a-i proteja pe cei dragi, dar gândiți-vă și la noi! Nu vom rezista fără voi!”, a declarat aceasta într-un interviu pentru republica.ro.

Cea mai dură imagine văzută de medicul ieșean în R. Moldova a fost să-i vadă pe pe colegii ei suferinzi.

Citește și: VIDEO // Declarația CIUDATĂ a premierului Chicu, în contextul implicării medicilor români în lupta cu COVID-19 în stânga Prutului: „Rata deceselor în R. Moldova e de 3%. În România este 5,7%. Am văzut că unii detestă ajutorul, alții îl elogiază...”

„Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu. Au fost momente grele să îmi văd colegii în suferință. Să văd spitale întregi goale, pentru că medicii infectați erau transportați la Chișinău din spitalele raionale. Spitalele raionale au rămas goale, iar pe pacienți nu avea cine să îi trateze, să îi examineze. Erau în jur de 46 de pacienți la Terapie Intensivă unde am lucrat noi, cei din Iași. Cei mai mulți erau cadre medicale. Mai erau și pacienți de la accidente rutiere sau boli pulmonare care aveau și COVID-19. În 15 zile nu am reușit să avem un procent mare de vindecați. I-am lăsat în tratament, dar cu o evoluție bună. Patru pacienți am pierdut, dar aveau și alte boli - neoplasme, leucemie”, povestește medicul.

Citește și: VIDEO // Chicu, o nouă AROGANȚĂ la adresa României. Premierul a mulțumit României și medicilor români, dar a ținut să remarce că în Moldova de peste Prut sunt mai multe DECESE provocate de COVID - 19: „Noi nu am admis o EXPLOZIE”


Georgiana Matei a încercat să explice de ce s-a ajuns în situația că mai mulți medici din R. Moldova au fost infectați cu COVID – 19.

„Singura explicație pe care am primit-o a fost că nu erau pregătiți. Nu prea au beneficiat de materiale de protecție la începutul pandemiei când a fost infecția în masă a personalului medical din R. Moldova. La început aveau foarte puține. Nu aveau combinezoane. Nu aveau echipamente maxime, ci doar ce era pe stoc. Ceea ce a făcut diferența. Mai târziu au văzut că, primind materiale de protecție, a scăzut numărul celor infectați”.

CITIȚI și GALERIE FOTO, VIDEO // O echipă formată din 52 de medici din România a ajuns în R. Moldova, pentru a ajuta GRATUIT, timp de două săptămâni, la tratarea bolnavilor de COVID-19. AJUTOR de 3,5 MILIOANE de euro din partea României

Medicul a oferit și niște sfaturi populației, în contextul relaxării unor restricții.

„Am învățat că masca protejează. Îi protejează pe cei din jurul tău. Dacă tu ești infectat și asimptomatic încearcă să nu răspândești. Ar trebui să folosim libertatea pentru a munci și a avea un venit. Trebuie să ieși la aer, dar asta nu înseamnă să dansăm în parcuri. Pandemia nu s-a sfârșit, continuă. Nu trebuie să ne relaxăm. Se presimte și la noi că va veni un val greu”.

Continuare pe Republica.ro.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Jul 21.05.2020 18:10

Acest om nu are nimic a face cu buna creștere și cu respectul pentru efortul exepțional al unor specialiști care au riscat enorm pentru a ajuta necondiționat sistemul medical și bolnavii din RM. Stai și reflectezi la caracterul unor asemenea indivizi care nici atunci cînd se expun public și cînd ar trebui să se controleze cât de cât, nu pot să-și stăpânească ura viscerală. Chiar dacă medicii moldoveni sunt mari specialiști și nu au nimic de învățat de la medicii români ci dimpotrivă medicii români și-au ”abandonat” familiile și țara pentru a învăța meserie în RM, unui om care se pretinde prim ministru nu-i este permis să se comporte ca un primitiv . Aces individ nu înțelege nimic din ceea ce înseamnă ajutor umanitar, dorința de vindecare, credința în efortul conjugat și în succesul efortului făcut din suflet. Mai mult, acest individ cocoțat în scaunul de prim ministru nu empatizează nici cu proprii cetățeni care au avut o șansă în plus, chiar dacă o șansă mică în opinia sa, să fie vindecați sau ajutați să suporte mai ușor efectele virusului ucigaș și cu ajutorul medicilor români. Pentru mine este șocant să constat că au putut să se zămislească asemenea indivizi care, nu numai că nu au nici un fel de respect pentru ajutorul dat de medicii români, însă tratează cu nepăsare, indiferență și totală desconsiderare pe proprii cetățeni. Mă mir cum de nu s-a exprimat franc de genul ” Prefer să se agraveze situația epidemiologică din ”țara mea” decât să aceptăm ajtorul medicilor români ”. În ce lume trăim ? Cum vor putea reforma societatea asemenea indivizi care nu sunt capabili să rezoneze cu binele și pe care ura și orgoliile de semidocți îi dirijează în tot ceea ce fac. Nu trebuie să fii super dotat pentru a constata că în situația dată nu este vorba de ierarhii profesionale în domeniul medicinei ci despre cele mai pure și profunde gesturi umane-ajutorul pentru semeni-atât de iubit de Dumnezeu. Doar răutatea îl poate face pe un individ să răstălmăcească gesturile nobile ale oamenilor și să le măsoare după criteriile propriei lor nimicnicii. Vai și amar !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md