06:45:37 24.05.2024
Stiri

Un fost PRIMAR al capitalei EXPLICĂ de ce niște ninsori obișnuite BLOCHEAZĂ Chișinăul. „Metodele de deszăpezire din Chișinău sunt complet depășite, inutile și periculoase. Lucrurile trebuie schimbate din temelie, altfel va fi și mai rău”

Actualitate 09.01.2024 11:11 Vizualizări2181 Autor: Ziarul National
Un fost PRIMAR al capitalei EXPLICĂ de ce niște ninsori obișnuite BLOCHEAZĂ Chișinăul. „Metodele de deszăpezire din Chișinău sunt complet depășite, inutile și periculoase. Lucrurile trebuie schimbate din temelie, altfel va fi și mai rău”


Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, este convins că metodele de deszăpezire folosite astăzi în Chișinău sunt complet depășite, iar din acest motiv capitală poate rămâne blocată și pentru două-trei zile în urma unor ninsori obișnuite pentru acest anotimp.

„Poate cineva va auzi și va înțelege… Am atras atenția de multe ori în ultimii cinci ani că metodele de deszăpezire de astăzi din Chișinău sunt complet depășite, inutile și periculoase. Reforma serviciului de deszăpezire începută de mine cu 10-12 ani în urma a fost oprită și abandonată. S-a revenit la metoda sovietică - nisip cu sare. În condițiile fenomenelor meteo extreme, este ca și cum ai da cu sapa la avioane”, a menționat Chirtoacă într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, lucrurile trebuie schimbate din temelie, altfel va fi și mai rău.

„Este nevoie de autospeciale precum cea din imagini, „Mercedes”, adusă în anul 2014 din orașul Mannheim, Germania. Aceasta funcționează pe baza de sare + soluție de apă sărată și care este dozată, din calculatorul de la bord, cu o proporție determinată de grame/m2, în funcție de intensitatea ninsorii. Autospeciala are un traseu prestabilit (de circa 50 km). Intervenția începe până la ninsoare, cu prelucrarea carosabilului și durează continuu în timpul ninsorii. Sarea cu soluția de apa sărată coboară punctul de îngheț al zăpezii, o topesc, iar ulterior se scurge în canalizare. Cu cât mai concentrata este soluția, cu cât mai mare este gramajul pe 1 m2, cu atât mai multa zăpada poate fi topită etc. Aceste soluții sunt valabile atât pentru Chișinău, cât și la nivel de republică”, a descris Chirtoacă procesul.Acest subiect, în opinia fostului primar general, trebuie dezbătut public. „Trebuie date soluții, de pus presiune pe autorități. Altfel, fără supărare, următoare etapa va însemna tragedii. Și asta nu se va întâmplat din cauza iresponsabilității și a populismului, dar deja a imbecilității”, a conchis Chirtoacă.

De menționat că ieri, 8 ianuarie, transportul public în Chișinău a fost în totalitate sistat, pentru că drumurile erau impracticabile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md