19:51:24 26.07.2021
 
Stiri

Un cercetător rus, care lucra într-o universitatea germană, a fost arestat, sub suspiciunea de spionaj în beneficiul Moscovei

Actualitate 22.06.2021 16:29 Vizualizări509 Autor: Ziarul National
Un cercetător rus, care lucra într-o universitatea germană, a fost arestat, sub suspiciunea de spionaj în beneficiul Moscovei Sputnik
Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Spionaj Extern al Federației Ruse


Un cercetător rus, care lucra într-o universitatea germană, a fost arestat, sub suspiciunea de spionaj în beneficiul Moscovei, a anunțat, luni, Parchetul federal din Germania, transmite veridica.ro.

Personajul, reținut încă de vineri și numit de procurori doar Ilnur N., ar fi fost utilizat ca sursă, din octombrie 2020 până luna aceasta, de unul dintre serviciile rusești de informații.

În acest interval, el s-ar fi întânit de cel puțin trei ori cu un agent rus, căruia i-a furnizat informații despre universitate, pentru care a primit bani lichizi.

Comentatorii remarcă faptul că acest caz de spionaj civil survine după multă vreme în care protagoniștii dosarelor de trădare pentru ruși în țările din lumea liberă au fost mai curând militari.

În mai, un fost soldat american a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru spionaj în beneficiul Rusiei, a anunţat departamentul Justiţiei de la Washington.

Peter Debbins, 46 de ani, a recunoscut, în noiembrie 2020, că le-a divulgat ruşilor secrete militare. Născut în Statele Unite, dintr-o mamă rusoaică, el a fost racolat de agenţii Moscovei, a semnat un angajament şi a primit un nume de cod încă de la jumătatea anilor 90, înainte de fi fost înrolat în armata americană.

Iniţial, Debbins a servit în forţele terestre, după care ruşii l-au îndemnat să se alăture aşa-numitelor Berete verzi, o unitate de elită a forţelor speciale, unde a ajuns până la gradul de căpitan. Cât timp a fost înrolat, a livrat informaţii despre unităţile din care făcea parte şi a continuat s-o facă şi după 2008, când a părăsit serviciul activ, dezvăluindu-le ruşilor detalii despre foştii săi camarazi, pentru ca şi aceştia să poată fi, eventual, racolaţi.

Potrivit rechizitoriului, Debbins a făcut parte din trupele americane ce au îndeplinit misiuni în Germania şi, ulterior, în Azerbaidjan. Ultimul său contact cu ruşii datează din 2011.

„Debbins şi-a încălcat jurământul de soldat, a trădat forţele speciale şi a primejduit securitatea ţării noastre", a conchis ministrul adjunct al Justiţiei, John Demers, care a adăugat că acest caz reflectă ameninţarea pe care o reprezintă serviciile ruseşti de informaţii pentru militarii americani.

Numai anul acesta, alte două ţări membre NATO au dezvăluit afaceri de spionaj în care militarii lor fuseseră racolaţi de agenţi ruşi. În martie, Italia a anunțat expulzarea a doi funcționari ruși, după ce un ofițer al marinei italiene a fost arestat de carabinieri în flagrant delict de spionaj în beneficiul Moscovei.

Odată cu acesta, a fost reținut și un ofițer rus, acreditat la ambasada țării sale la Roma. Intervenția a avut loc în momentul unei întâlniri conspirative între cei doi, când italianul i-a dat rusului documente clasificate, în schimbul unei sume de bani.

Anterior, și Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, după descoperirea unei rețele de spionaj militar la Sofia. În august 2020, a fost descoperit un ofițer francez, la post într-o bază NATO, care le-ar fi furnizat serviciilor secrete rusești informații ultrasensibile.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md