01:01:13 20.07.2024
Stiri

UE și R. Moldova au SEMNAT un acord privind liberalizarea tarifelor la roaming: „Atunci când vom merge în țările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă mai des și mai ieftin”

Actualitate 31.05.2023 17:31 Vizualizări3101 Autor: Ziarul National
UE și R. Moldova au SEMNAT un acord privind liberalizarea tarifelor la roaming: „Atunci când vom merge în țările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă mai des și mai ieftin”


Uniunea Europeană și R. Moldova au semnat astăzi un acord privind liberalizarea tarifelor la roaming. Anunțul a fost făcut acum câteva minute de președinta Maia Sandu și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău.

„Mă bucur să anunț că R. Moldova și Uniunea Europeană a semnat astăzi un nou acord și anume de liberalizare a tarifelor de roaming. Acordul prevede scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, atunci când vom merge în țările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă mai des și mai ieftin”, a precizat Maia Sandu.

În acest sens, astăzi, în cadrul unei ceremonii în format de videoconferință, cu participarea prim-ministrului Dorin Recean, a vicepremierului Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a comisarului european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, și a conducerii celor mai mari companii de telefonie mobilă din Europa și din republica noastră, a fost semnat un Acord voluntar.

Prim-ministrul Dorin Recean și-a exprimat aprecierea pentru eforturile conjugate depuse de oficialii europeni și autoritățile de la Chișinău, dar și pentru operatorii naționali și internaționali care au făcut posibilă această realizare. Șeful Executivului a subliniat faptul că reducerea tarifelor la roaming este un semnal puternic privind integrarea Republicii Moldova în spațiul economic unic european.

„Visul nostru de a construi Europa acasă prinde contur. Mă bucur că operatorii din statele europene au răspuns apelului nostru și putem marca, astfel, un pas important în relațiile cu UE și în procesul de avansare pe calea noastră de integrare europeană. Această realizare se înscrie în eforturile noastre de a construi instituții care să corespundă standardelor europene și ne apropie de realizarea dorinței de a deveni stat membru al blocului comunitar. Vreau ca cetățenii Republicii Moldova să se simtă acasă în orice colț al Europei”, a remarcat prim-ministrul Dorin Recean.

Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a vorbit despre beneficiile pe care le are semnarea acestui Acord pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Reducerea tarifelor la roaming va avea numeroase avantaje pentru cetățeni, pentru mediul de afaceri și pentru diaspora. Sper că acest lucru va aduce Republica Moldova mai aproape de piața unică europeană. Vom continua să susținem R. Moldova în procesul de digitalizare și de conectare cu valorile și spațiul european. În aceste timpuri incerte, este crucial să menținem securitatea, prosperitatea, pacea și unitatea”, a adăugat comisarul Olivér Várhelyi.

Reamintim că, pe 6 aprilie 2023, R. Moldova a adoptat Decizia de reglementare a tarifelor de terminare a apelurilor din UE către R. Moldova și de a aplica de la 1 ianuarie 2024 tarifele de apel aplicate la nivelul pieței UE. Totodată, R. Moldova și România au semnat anterior un acord bilateral care a liberalizat tarifele de roaming, în beneficiul cetățenilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md