15:04:20 07.07.2020
 
Stiri

VIDEO // TRANSPORTUL PUBLIC în Chișinău și Bălți va fi INTERZIS de Paștele Blajinilor. Premierul sfătuiește oamenii să NU meargă la cimitire, deoarece RISCUL de contaminare este mare

Actualitate 29.05.2020 16:32 Vizualizări993 Autor: Ziarul National


VIDEO // TRANSPORTUL PUBLIC în Chișinău și Bălți va fi INTERZIS de Paștele Blajinilor. Premierul sfătuiește oamenii să NU meargă la cimitire, deoarece RISCUL de contaminare este mare

Paștele Blajinilor programat pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie curent nu va mai fi amânat, însă autoritățile le recomandă oamenilor să nu meargă în grupuri mari la cimitire, deoarece riscul de contaminare cu noul coronavirus este foarte mare.

De asemenea, de Paștele Blajinilor nu va circula transportul public în municipiile Chișinău și Bălți, asta în condițiile în care anterior Primăria Chișinău punea la dispoziția oamenilor transport gratuit până la cimitir.

Despre aceste decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) a anunțat astăzi premierul Ion Chicu.

CITIȚI și Mitropolia Moldovei NU renunță la Paștele amânat al Blajinilor: Cheamă lumea la slujbe de pomenire și în jurul mormintelor, dar FĂRĂ mese copioase

Premierul a precizat că, începând cu 8 iunie curent, vor fi deschise centrele comerciale din R. Moldova, însă nu și restaurantele sau cinematografele din interiorul acestora.

„Începând cu 1 iunie, pot fi reluate antrenamentele desfășurate în aer liber pentru sportivii care dețin legitimațiile unor federații sportive. Este vorba de Federația Moldovenească de Fotbal, Federația de Badminton, Federația de Caiac-Canoie, Federația de Haltere, Federația sporturilor nautice și Federația Națională de Tenis. Antrenamentele se vor desfășura exclusiv la centrele sportive, terenurilor de sport și bazinelor acreditate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Lista acestor edificii va fi stabilită prin ordinul MECC”, a precizat premierul.

Totodată, de pe 5 iunie vor fi reluate slujbele religioase în biserici și lăcașurile sfinte. „Totodată, s-a decis ca Paștele Plajinilor, care a fost transferat pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie, să nu mai fie amânat. Totuși, considerăm că persistă un risc mare de contaminare a populației, iar în acest sens sunt stabilite instrucțiuni pentru a diminua acest risc. Evoluția pandemiei va depinde foarte mult de felul în care vor fi respectate aceste instrucțiuni în acele zile. Contăm foarte mult pe suportul bisericii. Pe oameni îi îndemnăm să se abțină să meargă în grupuri la cimitire. Eu am ambii părinți decedați, dar anul acesta nu voi merge la cimitir pe 7 sau 8 iunie. O să mai aștept o perioadă pentru a merge în siguranță la cimitir. Rog toți oamenii responsabili să meargă la cimitir atunci când riscul va fi minimizat”, a punctat oficialul.

Prim-ministrul a mai adăugat că, până la 30 iunie, în zilele de weekend, în Chișinău și Bălți nu va circula transportul public. Această restricție va fi menținută și pentru data de 8 iunie, de Paștele Blajinilor. Astfel, locuitorilor capitalei nu li se va mai pune la dispoziție transport gratuit până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” de pe str. Doina, așa cum se întâmpla anterior.

Toate aceste decizii ale CNESP pot fi schimbate în funcție de evoluția pandemiei, a conchis Ion Chicu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md