13:19:20 15.06.2024
Stiri

Reacție NERVOASĂ a lui Dodon după ce Curtea i-a refuzat REFERENDUMUL. Vrea să scoată POPORUL în stradă la PROTESTE

Politică 27.07.2017 12:53 Vizualizări13247 Autor: Ziarul National
Reacție NERVOASĂ a lui Dodon după ce Curtea i-a refuzat REFERENDUMUL. Vrea să scoată POPORUL în stradă la PROTESTE


„Ceea ce era de demonstrat. Majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte. Și au decis să blocheze acțiunile mele, trădându-și din nou slăbiciunea și teama”, a declarat președintele Igor Dodon, la puțin timp după ce Curtea Constituțională a decis că referendumul său este neconstituțional.

Potrivit șefului statului, decizia Curții Constituționale reprezintă „o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național”.

„La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. CC-ul a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului.

Prin decizia de azi, CC a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Jurământul pentru obținerea celei de-a doua cetățenii se face simțit la fiecare decizie a membrilor Curții”, a spus Dodon.

Președintele mai spune că „nu se va opri”. „În ciuda deciziei antidemocratice și sfidătoare a Curții Constituționale, menționez că nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națională. Vom veni cu alte inițiative în acest sens. Convocăm mâine ședința Consiliului Republican al PSRM, unde vom lua o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui”, a subliniat Dodon, care a făcut această declarație mai mult în calitate de lider de partid, decât președinte al R. Moldova.

De asemenea, acesta s-a referit și la argumentele formulate de Curtea Constituțională. „Dacă e să ne referim la pretinsa ilegalitate sau neconstituționalitate a întrebărilor supuse referendumului:

1. Cu privire la legea miliardului – această lege constituie o întrebare de interes național la care cetățenii au dreptul să se expună.

2. Cu privire la întrebările ce vizează micșorarea numărului deputaților în parlament și sporirea competențelor președintelui în materie ce ține de dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate. Acestea sunt la fel subiecte care au fost incluse în decret la multiplele solicitări ale cetățenilor R. Moldova, ce au avut drept scop stabilirea opiniei poporului.

3. Cu referire la Istoria Moldovei - această este o întrebare de interes național ce constituie o preocupare fundamentală pentru cetățeni.

4. Cu privire la împuternicirile suplimentare oferite președintelui țării. Este logic și corect politic să le permitem cetățenilor să decidă dacă un președinte ales de peste 800 000 de alegători poate avea mai multe împuterniciri decât un președinte ales de câțiva zeci de deputați”, a conchis Igor Dodon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md