04:19:13 07.08.2020
 
Stiri

VIDEO // Procurorul general susține că acuzatorii vor cere REVIZUIREA dosarului care îl vizează pe Veaceslav Platon: „A fost condamnat ilegal”; „Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc”

Actualitate 18.05.2020 11:12 Vizualizări2001 Autor: Ziarul National
VIDEO // Procurorul general susține că acuzatorii vor cere REVIZUIREA dosarului care îl vizează pe Veaceslav Platon: „A fost condamnat ilegal”; „Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc”


Procurorul general Alexandr Stroianoglo a anunțat astăzi că dosarul care îl vizează pe Veaceslav Platon „a fost falsificat în totalitate”, iar acesta a fost „condamnat ilegal” la 25 de ani de închisoare, fapt pentru care acuzatorii vor cere revizuirea cazului.

Șeful Procuraturii Generale (PG) a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că oamenii legii au ascuns, începând cu anul 2015, informația legată de jaful bancar, inclusiv rapoartele Kroll, declarând că în furtul miliardului ar fi fost implicate trei grupări: a lui Platon, a lui Șor și a lui Filat.

În realitate, a mai existat un grup, cel al lui Plahotniuc, „implicat activ” în frauda bancară, a acuzat Stoianoglo, adăugând că fostul lider al democraților a beneficiat de 100 de milioane de dolari.

„Platon și Filat au fost condamnați, dosarul Șor fiind încă pe rolul instanței de judecată. O lungă perioadă de timp nu au fost publicate cele două rapoarte Kroll, iar noi am constatat că acest lucru nu a fost întâmplător. Vă reamintiți de declarațiile potrivit cărora majoritatea oamenilor care se regăsesc în raportul Kroll sunt „absolut onești”? În fapt, s-a stabilit că în raportul Kroll se face trimitere la încă un grup de influență – grupul Plahotniuc, despre care, oficial, nicăieri nu se menționa. Totuși, analizând materialele dosarelor în privința figuranților amintiți mai sus, dar și alte materiale relevante, care intenționat au fost ignorate și lăsate fără apreciere juridică, s-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară – dovezi care, de fapt, existau chiar de la bun început.

Studiind ansamblul de cauze penale vizând frauda bancară, dar și alte materiale procesual-penale, efectuând suplimentar o serie de măsuri operative, am reușit să stabilim că dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate. Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa. În baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia, lucru de care a fost privat anterior”, a declarat Stoianoglo.

Aceeași sursă a adăugat că „unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc”: „Dispunem de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM, prin intermediul grupului Șor, acoperite în consecință, din mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei”.

Potrivit procurorului general, Plahotniuc a beneficiat în total de „peste o sută de milioane de dolari americani” din jaful bancar.

„Suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădirii companiei de asigurări ASITO, Casa Modei și hotelul „Național”. De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia”, a acuzat procurorul.

Alexandr Stoianoglo a anunțat că, astăzi, în privința lui Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire, urmând ca acuzarea lui să fie completată cu încă un capăt de acuzare - crearea unei organizații criminale, după ce anterior era învinit de escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

„Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova. De comun cu alte autorități vom întreprinde măsuri în vederea urmăririi penale atât a averii personale a lui Plahotniuc, cât și a companiilor afiliate lui”, a spus Stoianoglo.

Aceeași sursă a precizat că Ilan Șor ar fi fost „un subiect activ care a participat în această organizație criminală” creată de Plahotniuc și în scurt timp îi va fi înaintată și acestuia o nouă învinuire.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Colb in ochi ! 18.05.2020 11:44

Probabil, arde kurul lui Dondown!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md