Premierul Recean anunță măsuri cruciale pentru viitorul energetic al R. Moldova: „Avem o viziune clară și facem pași concreți pentru ca cetățenii R. Moldova să aibă mereu gaze și energie electrică la prețuri cât mai mici”


„Criza energetică provocată de Kremlin în regiunea transnistreană a arătat, încă o dată, cât de important a fost să facem pașii strategici necesari ca să reducem orice dependență de Rusia și azi, pe malul drept, să avem căldură și lumină”, a declarat în această seară prim-ministrul Dorin Recean, după întrevederea de la Guvern cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova.
Potrivit premierului, în cadrul ședinței au fost discutate proiectele actuale și viitoare, care vor asigura stabilitatea livrărilor de gaze și a tarifelor pentru consumatori.
„Știm că nu rezolvăm toate problemele peste noapte, dar avem o viziune clară și facem pași concreți pentru ca cetățenii R. Moldova să aibă mereu gaze și energie electrică la prețuri cât mai mici”, a precizat Recean.
Prim-ministrul s-a referit și la acțiunile care au fost deja întreprinse, dar și la cele care urmează:
-Pentru a elimina riscul ca regimul de la Tiraspol să ne închidă lumina, construim trei linii electrice aeriene de tensiune înaltă: Isaccea - Vulcănești, Bălți – Suceava și Strășeni – Gutinaș, care să ne asigure cu energie electrică de pe piața europeană.
- Pentru a acoperi consumul de energie electrică după încheierea sezonului de încălzire, când CET-urile nu vor mai funcționa la capacitatea maximă, construim noi centrale electrice mici, cu motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 225 MW. În plus, construim două centrale pe cogenerare de 55 MW și, în curând, vom lansa procesul de construcție a unei centrale care să înlocuiască CET-2, de peste 250 MW.
- Pentru a crește ponderea energiei regenerabile în consumul final la 30% până în 2030, construim capacități suplimentare de generare a energiei verzi, printre care două centrale electrice (la Telenești și Strășeni) fotovoltaice mari.
- Pentru a avea economii de circa 3 milioane de euro pe an, Guvernul va investi 90 de milioane de euro, în următorii trei ani, în renovarea și eficientizarea energetică a 3% din instituții publice.
- Pentru ca oamenii să plătească mai puțin la factură, reabilităm blocurile de locuit. În următorii trei ani, vom eficientiza termic peste jumătate de milion de metri pătrați de locuințe.
- Pentru a avea un control mai eficient asupra consumului de energie termică și pentru ca oamenii să plătească strict pentru energia consumată, începem reconstrucția orizontală a sistemelor interne de distribuție a agentului termic și dotarea blocurilor multietajate cu contoare individuale la fiecare apartament.
„Cu ajutorul partenerilor europeni, reușim să implementăm astfel de proiecte importante, pentru care trebuie resurse financiare mari, dar care ne va asigura cu energie la prețuri corecte și stabile”, a conchis Dorin Recean.









































































