06:56:19 20.06.2024
Stiri

Parlamentul a prelungit starea de URGENȚĂ cu încă 60 de zile. Guvernul va avea din iunie-iulie un INSTRUMENT eficient pentru a interveni, fără a mai fi prelungită starea de urgență – ordonanța de urgență

Actualitate 26.05.2023 20:14 Vizualizări1677 Autor: Ziarul National
Parlamentul a prelungit starea de URGENȚĂ cu încă 60 de zile. Guvernul va avea din iunie-iulie un INSTRUMENT eficient pentru a interveni, fără a mai fi prelungită starea de urgență – ordonanța de urgență


Parlamentul a prelungit în această seară starea de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru încă 60 de zile, începând din 4 iunie. Decizia a fost adoptată cu votul a 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, după de prim-ministrul Dorin Recean a argumentat de ce este necesar, pentru a opta oară, de prelungit starea de urgență.

Potrivit premierului, se menține, în continuare, pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național al R. Moldova. De asemenea, se constată că republica noastră este expusă amenințărilor asimetrice și unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid. În acest context, trebuie luat în considerare și riscul unor noi atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice și a infrastructurii critice naționale. În acest context, R. Moldova are nevoie în continuare de mecanismele legale circumscrise stării de urgență, pentru a gestiona eventuale evoluții imprevizibile.

Astfel, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenții economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii R. Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul republicii.

Potrivit premierului, armata lui Vladimir Putin continuă să bombardeze Ucraina și în orice moment putem să ne confruntăm cu diferite crize.

„Avem contraofensiva ucraineană, avem extinderea instabilității inclusiv pe teritoriul Rusiei. Starea de urgență o cer în legătură cu mai multe motive: afectarea infrastructurii, dar și atunci când cetățenii din Ucraina nu au ce mânca, nu au apă, atunci se pornesc fluxurile migraționale. Guvernul are nevoie de capacitatea de a lua decizii imediate. Noi trebuie să vedem situația reală din regiune. Aici în Europa secolului XXI, agresiunea este lângă hotarul nostru. Am fost întrebat de ce în 30 de ani, pentru prima dată, guvernăm prin acest mecanism. În ultimii 30 de ani, în R. Moldova și în toată Europa nu a existat o astfel de agresiune barbară și nu au existat atâtea distrugeri”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, de la tribuna Parlamentului,

Totodată, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul va finaliza în luna iunie o inițiativă pentru modificarea cadrului legislativ, în urma căreia va fi creat instrumentul emiterii ordonanțelor de urgență ca în România. În asemenea caz, nu va mai fi nevoie de instituit starea de urgență.

„Aceasta va permite Guvernului să intervină imediat, atunci când există o urgență, iar pe de altă parte, ordonanța de urgență va crește substanțial eficiența controlului parlamentar asupra deciziilor Guvernului. Aceasta va asigura că Guvernul să poată să intervină imediat, prompt, iar controlul parlamentar asupra acestor decizii să fie mult mai eficient”, a subliniat Recean.

De menționat că starea de urgență a fost instituită încă pe 24 februarie 2022, atunci când armata lui Putin a atacat Ucraina.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md