12:58:40 22.10.2021
Stiri

Mai sunt ȘAPTE locuri disponibile la ATI în toată R. Moldova, iar sistemul medical este la LIMITĂ. Sunt ANULATE intervențiile chirurgicale, pentru că pacienții COVID-19 au prioritate: „Alți pacienți nu vor avea acces la terapie intensivă”

Actualitate 12.10.2021 12:28 Vizualizări771 Autor: Ziarul National
Mai sunt ȘAPTE locuri disponibile la ATI în toată R. Moldova, iar sistemul medical este la LIMITĂ. Sunt ANULATE intervențiile chirurgicale, pentru că pacienții COVID-19 au prioritate: „Alți pacienți nu vor avea acces la terapie intensivă”


Sistemul medical din R. Moldova este la limită, în condițiile în care zilnic sunt internați peste 400 de pacienți infectați cu COVID-19. Peste 88 la sută dintre pacienții internați nu sunt vaccinați sau nu au schema completă de vaccinare, iar acest lucru determină autoritățile să majoreze în fiecare zi numărul de paturi din spitale, inclusiv la terapie intensivă (ATI). De pe urma pacienților care nu s-au vaccinat și au nimerit în spital au de suferit și persoanele care au nevoie de intervenții chirurgicale, deoarece au mai rămas doar șapte locuri la ATI în toată R. Moldova, a declarat astăzi secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

„Presiunea asupra sistemului medical este în creștere. În fiecare zi în spitalele din R. Moldova sunt internați peste 400 de pacienți, iar astfel trebuie să extindem capacitățile în sistemul spitalicesc. A crescut și numărul persoanelor internate la ATI. În medie, săptămâna trecută se aflau la ATI peste 232 de persoane, dintre care 36 de pacienți conectați la respirație artificială. La momentul actual avem mobilizate la nivel național peste 2 800 de paturi destinate pacienților cu COVID-19, inclusiv peste 300 de paturi la ATI. Dar rata de ocupare a acestor paturi e destul de înaltă și în permanență suntem în situația să mobilizăm paturi noi atât în Chișinău, cât și raioane”, a declarat sursa citată, în cadrul unei conferințe de presă.

Svetlana Nicolaescu a subliniat că astăzi sunt peste 300 de pacienți COVID-19 la ATI, iar altor bolnavi pur și simplu li se spune că prioritate au persoanele infectate cu noul coronavirus.„Paturi libere la ATI sunt numărate pe degete. Suntem în situația când activăm practic zilnic paturi noi. Ce se întâmplă, dacă vor fi ocupate și cele șapte paturi disponibile acum? Este o situație cu care ne confruntăm foarte frecvent, când suntem la limita capacităților disponibile. Asta înseamnă că vor fi mobilizate alte paturi. Asta înseamnă că persoanele care au nevoie de intervenții chirurgicale, inclusiv cele programate… Aceste persoane au nevoie de terapie intensivă după intervenții. Cu regret, din nou vom orienta toate capacitățile și eforturile pentru a oferi asistență pacienților COVID-19, în detrimentul celorlalte categorii de pacienți. În această situație vom mobiliza noi paturi, dar asta înseamnă că alți pacienți nu vor avea acces la terapie intensivă”, a recunoscut secretarul de stat.

Svetlana Nicolaescu a menționat că nu se ajungea în situația aceasta, dacă majoritatea cetățenilor s-ar fi vaccinat.

„Din totalul pacienților internați, 88% nu au schema de vaccinare completă. 91% din pacienții de la ATI, care necesită îngrijiri medicale intense, sunt persoanele care nu au schema de vaccinare completă. Asta demonstrează că administrarea vaccinului previne apariția cazurilor grave. Din păcate, ritmul de vaccinare stagnează, chiar dacă avem suficient vaccin. Deocamdată a fost vaccinată cu schema completă 24% din populația R. Moldova”, a conchis secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md