12:13:29 04.12.2023
Stiri

Ion Ceban a reluat retorica lui Dodon și AMENINȚĂ actuala guvernare: „Oamenii vă vor lua în furci… Ce facem dacă de la 1 decembrie este oprit gazul? Cei de la conducere ne spun că vom rămâne mândri. Săraci și mândri”

Actualitate 25.10.2021 11:08 Vizualizări6470 Autor: Ziarul National
Ion Ceban a reluat retorica lui Dodon și AMENINȚĂ actuala guvernare: „Oamenii vă vor lua în furci… Ce facem dacă de la 1 decembrie este oprit gazul? Cei de la conducere ne spun că vom rămâne mândri. Săraci și mândri”


Primarul general, Ion Ceban, a lansat un atac fără precedent la adresa actualei guvernări, deoarece ar fi gestionat greșit criza gazelor. La fel ca fostul său șef de partid, Igor Dodon, primarul general nu vede niciun fel de șantaj al Rusiei privind criza gazelor, dar aruncă vina pe actuala guvernare. Mai mult, primarul general ia în derâdere faptul că R. Moldova, pentru prima dată după 30 de ani de independență, vrea să facă procurări de gaze din surse alternative.

„Ne spun experții și cei de la conducere că vom rămâne mândri. Săraci și mândri”, a declarat astăzi Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Ceban, cetățenii vor lua în furci actuala guvernare la doar câteva luni de la alegerile parlamentare anticipate.

„Referitor la gaz și începerea sezonului de încălzire. Voi acolo cred că vă rugați să fie mai cald, pentru că oamenii vă vor lua în furci și se va afla mult prea repede adevărul. Pe 22 octombrie, am semnat dispoziția să fie pornit agentul termic în capitală, dar căldura nu a ajuns la toți. Doar 1/3 din blocuri sunt conectate. Oamenii de sus s-au gândit la deconectarea focului veșnic, asta ar fi fost soluția cea mai bună de economisire a gazelor, o soluție rușinoasă”, a spus Ceban.

În același context, Ceban susține că e prerogativa Guvernului să asigure școlile și grădinițele cu căldură.

„Unele instituții sociale pot rămâne fără căldură. S-au dat la minimum contoarele și nimeni nu s-a îngrijit de acest lucru. Numai noi știm cum ne-am adunat și ne-am gândit că poate deconectăm căldura în zilele de weekend. De acest lucru trebuie să-și bată capul Guvernul. „Termoelectrica”, principalul și unicul furnizor de energie termică în municipiul Chișinău, nu aparține Primăriei Chișinău. Și nu e gestionată de Primărie. Eu am discutat cu domnul Ene și-l înțeleg perfect. Dacă nu are suficientă materie primă, nici nu poate furniza mai departe și oamenii îngheață în apartamente”, a precizat Ceban.

De asemenea, Ceban sperie oamenii cu dublarea facturilor, deși o decizie în acest sens nu există deocamdată.

„Este grav că putem ajunge să achităm dublu pentru gaz, nu știu care va fi prețul. Dar cum compensăm această creștere păturilor social-vulnerabile? La unele categorii pensia s-a ridicat la 2 000 de lei… ce facem când va veni doar factura de la căldură de 3 000 – 4 000 de lei? Nu există nicio claritate. S-a vorbit despre transparență, dar noi nu știm cum să procedăm. Dar, în schimb, ne spun experții și cei de la conducere că vom rămâne mândri. Săraci și mândri. Noi vrem să vedem pachetul de susținere pentru toți cetățenii. Doar Chișinăul compensează astăzi facturile și așa usturătoare. Vom plăti în continuare cele 40% din facturi, dar nu vom putea extinde această asistență. Dacă suntem atât de mândri, atunci să venim și cu un suport pentru populație”, a adăugat primarul general.

La fel, Ion Ceban este deranjat că autoritățile centrale nu au ajuns la un acord cu „Gazprom”, deși rușii solicită un preț de circa 800 de dolari pentru mia de metri cubi și achitarea, în termen record, a unei pretinse datorii de 709 milioane de dolari.

„Am rămas stupefiat de acea decizie prin care i s-a interzis prin lege presei să reflecte acest subiect. Asta ce e? Închidem gura oamenilor? Nu există nicio certitudinea, nici „Chișinău-gaz” și nici „Termoelectrica” nu știu care ar putea fi scenariul de mai departe. Ce se întâmplă dacă de la 1 decembrie nu vom avea gaz? Cum trebuie să ne pregătim noi? Trebuie să știm. Ce fel de scenariu să elaborăm noi, dacă nu știm datele problemei. Cerem scenarii clare, iar dacă nu le aveți, ieșiți public și spuneți asta. Noi le vom pregăti. Vrem să cunoaștem măcar prețurile aproximative, pentru a putea estima și noi cheltuielile”, a punctat Ceban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md