03:44:14 13.06.2024
Stiri

Încă o SESIZARE la CC privind neconstituționalitatea STRĂRII DE URGENȚĂ instituită de majoritatea PSRM – Partidul „ȘOR”. „E vorba de un FAKE ordinar. Toate deciziile CSE urmează să fie ANULATE”

Actualitate 09.04.2021 16:15 Vizualizări2735 Autor: Ziarul National
Încă o SESIZARE la CC privind neconstituționalitatea STRĂRII DE URGENȚĂ instituită de majoritatea PSRM – Partidul „ȘOR”. „E vorba de un FAKE ordinar. Toate deciziile CSE urmează să fie ANULATE” Captură


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a sesizat astăzi Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea instituirii stării de urgență prin voturile majorității PSRM – Partidul „ȘOR”.

„Am depus la Curtea Constituțională (CC) o sesizare cu privire la declararea neconstituționalității stării de urgență. Dincolo de faptul că această stare de urgență este un fake ordinar, or lucrul acesta l-au declarat și cei care au coordonat procesul de instituire a stării de urgență la adoptarea hotărârii Guvernului, prin care s-a propus instituirea stării de urgență, cât și la hotărârea Parlamentului prin care s-a votat starea de urgență, s-au încălcat mai multe prevederi constituționale și legale”, a declarat autorul sesizării, deputatul Sergiu Litvinenco.

Potrivit parlamentarului, în primul rând s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială: „Pe de o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună instituirea stării de urgență, deoarece e un executiv în exercițiu, pe de altă parte - Parlamentul nu putea să voteze starea de urgență, întrucât proiectul a fost propus de un grup de deputați. Au realizat un artificiu juridic. Formal, Guvernul nu a venit cu o inițiativă legislativă, iar Parlamentul a votat un proiect de hotărâre depus de către parlamentari. Esența nu se schimbă, pentru că doar un guvern plenipotențiar și președintele țării pot să ceară instituirea stării de urgență”.

Al doilea element de neconstituționalitate ține de art. 23 din Constituție.

„Vorbim de principiul calității legii. Prin propunerea respectivă nu s-a regăsit nicio măsură care ar urma să fie îndeplinită de organele statului în perioada stării de urgență. Deci, nu există nicio claritate cu privire la actul normativ adoptat. Argumentul potrivit căruia Comisia pentru Situații Excepționale va decide care sunt măsurile pe care le va lua este unul declarativ și în contradicție cu prevederile legale. Al treilea argument ține de art. 54 din Constituție și se referă la limitele drepturilor și obligațiilor. Acest act normativ, prin felul cum a fost adoptat și conținutul lui, lasă loc de foarte multe interpretări și acțiuni disproporționale, care pot duce la restrângerea drepturilor omului sub pretextul stării de urgență. Pe parcurs voi veni cu argumente suplimentare. Ele apar tot mai multe, deoarece cei care au coordonat instituirea stării de urgență vin cu declarații publice. Un lucru este cert: oamenii s-au săturat de acest Parlament și de majoritatea tot mai naturală dintre Dodon și Șor. Ei vin cu tot felul de artificii juridice doar pentru ca să se mențină la putere”, a punctat Litvinenco.

Acesta a mai spus ce urmează să se întâmple, dacă starea de urgență va fi declarată neconstituțională.

„Dacă se declară neconstituțională instituirea stării de urgență, atunci nu mai sunt valabile restricțiile adoptate de CSE în această perioadă. Dacă este încetată starea de urgență, toate deciziile își pierd automat efectul. Măsurile luate până acum de CSE puteau fi luate foarte ușor de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, mai ales că în componența ei sunt medici, spre deosebire de componența CSE”, a explicat deputatul.

Menționăm că și deputatul Octavian Țîcu a depus o sesizare similară la Curtea Constituțională pe 7 aprilie curent.

Majoritatea PSRM - ȘOR au iunstituit stare de urgență până la 30 mai curent, iar opoziția acuză un joc politic pentru a amâna dizolvarea Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md