04:52:03 04.12.2023
Stiri

În R. Moldova au fost confirmate PRIMELE cazuri de Kraken - este cea mai contagioasă formă de COVID

Actualitate 16.01.2023 17:58 Vizualizări2086 Autor: Ziarul National
 În R. Moldova au fost confirmate PRIMELE cazuri de Kraken - este cea mai contagioasă formă de COVID


Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a depistat primele trei cazuri ale variantei XBB.1.5, care e numită neoficial Kraken. Aceasta este cea contagioasă formă de COVID cunoscută în acest moment.

Potrivit ANSP, rezultatele ultimei reacții de secvențiere, din 16 ianuarie 2023, denotă că, în toate 16 probe selectate, a fost identificată circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron.

"Din cele 16 probe, pentru prima dată în R. Moldova, a fost confirmată în trei probe sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken), fiind cea mai contagioasă sublinie la moment", precizează ANSP.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale republicii (mun. Chișinău, raioanele — Căușeni, Criuleni, Dubăsari, Hâncești, Orhei, Rîșcani, Tiraspol), din mediul rural și urban, confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse secvențierii. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la șapte bărbați și nouă femei.

Sublinia XBB.1.5 a fost confirmată la trei persoane (doi bărbați din Chișinău și o femeie din Dubăsari).

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

ANSP recomandă populației să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19.

Totodată, instituția îndeamnă populația să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19:

-purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine;

-respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru;

-respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

-respectarea regulilor de igienă respiratorie;

-asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;

-adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md