18:08:22 23.02.2019
 
Stiri

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind procedura de numire a miniştrilor

Politică 19.09.2017 10:00 Vizualizări3029 Autor: Ziarul National
Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind procedura de numire a miniştrilor

Guvernul a aprobat o decizie, într-o ședință specială în această dimineață, prin care sesizează Curtea Constituțională privind interpretarea articolului 98 alineatul (6) din Constituția R. Moldova, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării, în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Potrivit Executivului, Hotărârea Guvernului este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării.

Curtea Constituțională s-a expus anterior parțial asupra acestei probleme, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue. Astfel, Hotărârea Curții Constituționale nr. 15 din 23 martie 1999 specifică faptul că exercitarea atribuției de numire a Guvernului de către președintele R. Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie și nu depinde de voința președintelui. Președintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigențelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament.

Totodată, Curtea a concluzionat că președintele R. Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia. Neexecutarea atribuțiilor constituționale de către președintele țării ar conduce, în acest caz, la încălcarea principiului separației și colaborării puterilor în stat stipulat de art. 6 din Constituție.

Amintim că, săptămâna trecută, premierul Pavel Filip l-a propus pe vicepreședintele PPEM, Eugen Sturza, la funcția de ministru al Apărării. Candidatura lui Sturza a fost respinsă de Igor Dodon. Premierul Filip l-a propus repetat pe Sturza, însă președintele Dodon a luat o pauză. Acesta nici nu a acceptat candidatura acestuia, dar nici nu a respins-o a doua oară până acum. Dodon a menționat că a cerut Comisiei de la Veneția să dea o interpretarea hotărârii Curții Constituționale care-l obligă să semenze decretul de numire a unui ministru în cazul în care candidatura acestuia este înaintată repetat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Danu Golban 19.09.2017 11:05

Am impresia că după această sesizare Dodon va rămîne fără noi atribuții. Și cel mai înteresant, și-a creato cu propria mîna.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.02.2019 09:17 Nicolae Negru Eu cu cine votez? Opinia unui alegăto...

18.02.2019 09:00 Nicolae Negru Suveranitate limitată, „statalism” fals

15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md