12:55:06 29.11.2022
Stiri

Federația Rusă ȘANTAJEAZĂ din nou R. Moldova. „Gazprom" reduce cu 30% livrările de gaze, deși CONTRACTUL prevede livrarea a peste 8 000 000 de metri cubi pe zi. A majorat prețul la energie și termocentrala de la Cuciurgan

Actualitate 30.09.2022 20:47 Vizualizări3928 Autor: Ziarul National
Federația Rusă ȘANTAJEAZĂ din nou R. Moldova. „Gazprom


Federația Rusă va reduce cu 30 la sută livrările de gaze în R. Moldova, deși contractul semnat în toamna anului trecut nu prevede acest lucru, a anunțat în această seară vicepremierul Andrei Spînu.

„Astăzi, „Moldovagaz" a achitat integral avansul pentru luna septembrie către „Gazprom". „Moldovagaz" a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat", a scris Spînu pe Facebook.

Referitor la livrările de energie electrică pentru luna octombrie, „Energocom" a semnat deja contracte de furnizare a energiei electrice. Doar că, spre deosebire de luna septembrie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a majorat ușor prețul.

„Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la preţul de 62,5 dolati/MWh, pentru luna octombrie. Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania „Energoatom", la prețul de 77 de dolari/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie. Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf), a fost încheiat un contract cu ~Ukrhydroenergo", la prețul de 132 de dolari/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie. Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 68,9 de dolari/MWh", a precizat vicepremierul Spînu.

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a dat asigurări că în această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. "Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă", a conchis sursa citată.

De menționat că, din 1 octombrie, se schimbă formula de calculpentru prețul la gaze. Astfel, R. Moldova ar trebui să plătească cu 50 la sută mai puțin decât în perioada de vară.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

25.11.2022 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia teroristă și a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Dacă telefonul meu ar putea vorbi, ce ar spune?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md