16:34:00 21.02.2024
Stiri

Dodon ar putea fi lăsat să PLECE peste hotarele R. Moldova. Avocații fostului președinte au RECUZAT întreg completul de judecată

Actualitate 16.01.2023 13:47 Vizualizări2508 Autor: Ziarul National
Dodon ar putea fi lăsat să PLECE peste hotarele R. Moldova. Avocații fostului președinte au RECUZAT întreg completul de judecată


Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, învinuit pe mai multe capete de acuzare, inclusiv pentru îmbogățire ilicită și trădare de patrie, susține că instanța de judecată ar putea lua decizia privind neprelungirea interdicției de a călători peste hotarele republicii pe numele său. Declarația a fost făcută astăzi, înaintea ședinței de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în dosarul care vizează finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor.

Potrivit lui Dodon, asupra judecătorilor s-ar face presiuni enorme din partea actualei guvernări.

„După ce Maia Sandu le-a dat din deget judecătorilor și i-a amenințat că nu vor fi promovați, dacă nu vor fi luate deciziile pe care ea și le dorește, ce așteptări pot avea eu? Este evident că sistemul de justiție este total sub presiunea celor de la guvernare. Deja vom vedea cum se va proceda. Noi suntem pregătiți, avem toate argumentele și suntem convinși că avem dreptate. Astăzi vor fi discutate mai multe subiecte. În câteva zile expiră cele 60 de zile privind interdicția de a părăsi R. Moldova. Eu am spus că nu vrem să plecăm din republică. Chiar dacă am avea dreptul să plecăm, nu vom pleca, indiferent de decizia luată de judecători”, a declarat astăzi Dodon.

Astfel, de la începutul ședinței de astăzi, avocații lui Dodon au recuzat completul de judecată de la CSJ, în frunte cu Vladimir Timofti, deoarece „există circumstanțe care pun la îndoială rezonabilă imparțialitatea acestora”.

Apărătorii lui Dodon spun că reprezentanții guvernării ar fi modificat legislația, astfel încât anumite persoane să fie promovate special la Curtea Supremă de Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pentru „un control asupra dosarelor politice”.

Solicitarea de recuzare urmează să fie examinată de un alt complet de judecători.

Zilele trecute, Dodon afirma că Maia Sandu ar fi dat indicații judecătorilor ca dânsul să fie încarcerat până la finele anului 2022, lucru care nu s-a întâmplat. „Au fost date indicații ca eu să fiu în pușcărie până la finele anului 2022. Știu sigur asta. De aceea ei au trimis repede în judecată aceste dosare pe numele meu. Ei credeau că în două luni vor finaliza totul. Nu le-a ieșit și nici nu le va ieși planul. Noi ne vom apăra, am o echipă foarte bună de avocați, lucrează patru-cinci oameni. Sistemul va da chix. Și încercările acestea de a pune presiune pe judecători… Toți înțeleg că fostul procuror general Dumitru Robu, care a deschis dosarele pe numele meu… Unde e acum Robu? L-au folosit și ulterior a fost aruncat ca o măsea stricată. Oamenii încep să înțeleagă că a îndeplini indicațiile cuiva… Va trebui de răspuns pentru asta. Actualii conducători vor fugi din R. Moldova, atunci când se va schimba puterea. Dar ei au adoptat o lege bună – poți fi judecat chiar dacă ai părăsit republica. Această lege va lucra împotriva lor. Au creat un precedent și acesta va fi folosit”, a spus Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md