14:16:20 04.06.2023
Stiri

DOC // Parlamentul a aprobat Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, aprobată în PMAN pe 21 mai: „Să îndeplinim pas cu pas cele aclamate și susținute la adunare”

Actualitate 25.05.2023 17:40 Vizualizări984 Autor: Ziarul National
DOC // Parlamentul a aprobat Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, aprobată în PMAN pe 21 mai: „Să îndeplinim pas cu pas cele aclamate și susținute la adunare”


Parlamentul a aprobat astăzi Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, aprobată duminică, 21 mai curent, de către zecile de mii de cetățeni adunați în Piața Marii Adunări Naționale să susțină parcursul european al R. Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, a declarat de la tribuna Legislativului că nu este suficient ca deputații să ia act de textul documentului, ci să-i dea o formă juridico-politică prin adoptarea unei Hotărâri și, cel mai important, „să îndeplinim pas cu pas cele aclamate și susținute la adunare”.

„Se ia act și se susțin integral cerințele cetățenilor Republicii Moldova indicate în Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, adoptată în Piața Marii Adunări Naționale la 21 mai 2023. Se declară în continuare calea ireversibilă de integrare și aderare europeană drept proiect de prioritate naţională a Republicii Moldova și se cheamă întreaga societate, inclusiv toate forţele politice, să dea dovadă de maturitate, unitate şi solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național – aderarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Se invită societatea civilă, liderii de opinie, partidele politice parlamentare şi extraparlamentare să sprijine necondiţionat, indiferent de viziunile lor politice, implementarea cerințelor din Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, adoptată în Piața Marii Adunări Naționale la 21 mai 2023, precum și a angajamentelor asumate prin depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 3 martie 2022, printr-o comunicare obiectivă privind obligaţiile şi beneficiile Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova”, se arată în hotărârea adoptată de Parlament.

Prin același document, Parlamentul solicită Guvernului și instituțiilor statului responsabile să depună eforturi conjugate și eficiente în scopul realizării Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum pregătirea și definitivarea tuturor instrumentelor necesare pentru negocierile de aderare, până la expirarea mandatului actualei legislaturi.

Comunista Diana Caraman s-a declarat împotriva adoptării Hotărârii și a îndemnat guvernarea să organizeze un referendum pentru a afla opinia cetățenilor vizavi de integrarea R. Moldova în UE.

În replică, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vasile Șoimaru, a declarat că în anul 1940 (atunci când Basarabia a fost ruptă de la România și anexată la URSS) nimeni nu a organizat referendum și nu ne-a întrebat dacă am vrut ceea ce a urmat - deportări, Siberia, foamete, colhozuri și deznaționalizare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ion 25.05.2023 18:07

Cand se denunta oficial Conventia CSI de catre Republica Moldova! Pna atunci voit RM este in lumea rusa. Rusine ca se asteapta atata!

mihai grigore 25.05.2023 19:51

: revista floare albastra = blue:este inclus in votul pentru presedentie_ si pentru parlamentul_ in expresie implicit a explicita_ reunificarea cu latura libera a basarabiei _ si _ integrates n.a.t.o. si u.e.:

mihai grigore 25.05.2023 19:58

: mares adunare din mai 2023 reprezinta unaugument al vectorului descris mai sud _ impus de contextul asimetric generat de atacul asupra teritoriului ucrainean_ si incepand cu peninsula crimeea si transnistria _ teritoriu romanesc :

mihai grigore 25.05.2023 20:17

: punctele din rezolutia marii adunari nationale _ din piata libertatii _ chisinau 2023_ reconfirma votul de reunificare a laturei libere cu basarabia existent deja la bucuresti_ vot 100% _ parlamentul din latura libera pentru unirea cu basarabia : new step _ luand in considerare punctele rezolutiei sa procedam la a cere prin actiune societatii civile la in vot al parlamentul de la chisinau pentru punctul reunificarea basarabiei cu romania:

mihai grigore 25.05.2023 20:22

: microconferinta de press__i_ credeti ca includerea acestui punct _ de amendamet al constitutiei basarabiei = " reunificarea basarabiei cu romania " include si punctele de tratat " membrane n.a.t.o. si u.e"?!_ d.p.d.v. juridic _ da!*:

mihai grigore 25.05.2023 20:31

: mihai grigore- poet.editor.scientist: 20h28'am 25 may 2023: " we believe in freedom!*": asa sa ne ajute dumnezeu!*:

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2023 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Resetarea Europei, l...

31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md