17:08:12 03.10.2023
Stiri

DOC // Curtea Constituțională a CONSTATAT încetarea de drept a mandatului de deputat al lui Ilan Șor

Actualitate 05.05.2023 14:09 Vizualizări2150 Autor: Vitalie Hadei
DOC // Curtea Constituțională a CONSTATAT încetarea de drept a mandatului de deputat al lui Ilan Șor


Sesizarea Partidului „Șor” privind contestarea deciziei Parlamentului de a-l lipsi pe Ilan Șor de mandatul de deputat a fost declarată inadmisibilă de Curtea Constituțională. Astfel, Înalta Curte a constatat încetarea de drept a mandatului de deputat al lui Ilan Șor.

Potrivit autorilor sesizării, deputații Partidului „Șor”, Parlamentul ar fi adoptat hotărârea fără a avea o bază legală. Totodată, aceștia au menționat în document că Parlamentul ar fi aplicat în mod eronat hotărârea Curții Constituționale din 20 ianuarie 2015, în condițiile în care nu a fost pronunțată o hotărâre irevocabile de condamnare a lui Ilan Șor.

Citește și: Ilan Șor rămâne FĂRĂ mandatul de deputat: Nu a participat la nicio ședință a actualului Parlament și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare

În hotărârea sa, Curtea Constituțională constată că unul din motivele de ineligibilitate pentru un deputat îl constituie condamnarea la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, precum și existența antecedentelor penale nestinse pentru infracțiuni comise cu intenție.

De asemenea, Curtea nu a putut constata aplicabilitatea principiului constituțional al prezumției nevinovăției, dat fiind faptul că Parlamentul nu s-a pronunțat cu privire la vinovăția deputatului, ci doar a luat act de decizia Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023, pronunțată în privința deputatului Ilan Șor, prin care acesta a fost recunoscut vinovat

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md